Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Δύσκολο το 2013 για τα αθλητικά ραδιόφωνα...





Oι εθελοντές, οι ανήσυχοι και οι στάσιμοι...
Ο αέρας των ερτζιανών που εκπέμπουν αθλητικό πρόγραμμα, αναμένεται να δοκιμαστεί ιδιαίτερα το 2013, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθούν τα αθλητικά ραδιόφωνα. Από τα τρία εν λειτουργία το πιο επισφαλές είναι ο...SENTRA FM του Μπόμπολα. Απολύσεις δύσκολα θα αποφευχθούν στον SPORT FM, ενώ η ΕΡΑ ΣΠΟΡ δύσκολα θα γλυτώσει τις περικοπές.

Ο αθλητικός του Μπόμπολα λειτουργεί το τελευταίο πεντάμηνο έτσι και αλλιώς με συνθήκες εθελοντισμού, αφού οι δημοσιογράφοι δεν πληρώνονται! Οι υπεύθυνοι απομάκρυναν όλους όσοι είχαν μπλοκάκια, ο σταθμός μπήκε στη δίνη συνεχών απεργιών για να επαναλειτουργήσει με τους συντάκτες των αθλητικών εντύπων του ομίλου, να εξαναγκάζονται ουσιαστικά σε αφιλοκερδή εργασία! Οι δημοσιογράφοι καταγράφονται, ως οι εθελοντές των ερτζιανών…

Η λειτουργία του σταθμού το 2013 εξαρτάται από τα κέφια των υπευθύνων του Ομίλου και από την κατάληξη του ζητήματος των ξένων εταιρειών του στοιχήματος. Δημοσιογραφικά παρότι υπάρχει site και αθλητικό φύλλο, ο σταθμός δεν κάνει τις αναμενόμενες επιτυχίες κάτι που δεν έχουν εξηγήσει ποτέ οι ιθύνοντες και φυσικά καταγράφεται στις ακροαματικότητες.

Στον SPORT FM που είναι ψηλότερα στην ακροαματικότητα από τους υπόλοιπους τρεις, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον τους. Ο σταθμός επηρεάζεται άμεσα από τη «μητρική» εφημερίδα SPORT DAY, της οποίας οι πωλήσεις έχουν πέσει κάτω από τις 10.000 φύλλα, με αποτέλεσμα οι πρόσφατες τέσσερις απολύσεις να προκαλέσουν μεν την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, κυρίως δε περισσότερο φόβο στους υπόλοιπους. Το γεγονός πως ο σταθμός δεν ανήκει σε έναν αλλά υπάρχει και το συγκρότημα του ΣΚΑΙ παίζει το δικό του ρόλο. Οι ιθύνοντες προσπαθούν να κάνουν τις λιγότερες απολύσεις, όμως τα οικονομικά στοιχεία δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις. Πέρυσι τέτοιες ημέρες είχαν απολυθεί τρείς εργαζόμενοι. Από το μισθολόγιο του σταθμού έχουν αποχωρήσει μερικά ηχηρά ονόματα, ενώ είναι γνωστό πως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί δυο μειώσεις, και ταυτόχρονα έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Δημοσιογραφικά ο σταθμός παραμένει πρώτος στην παραγωγή ειδήσεων, ενώ σπουδαίο υποστηρικτικό ρόλο παίζει και το ομώνυμο site.

Στην κρατική ΕΡΑ ΣΠΟΡ το 2012 άλλαξαν οι κεφαλές. Ανέλαβε νέος προϊστάμενος και νέος συντονιστής, όμως η λειτουργία δείχνει να παραμένει στάσιμη. Παρότι οι πενήντα δημοσιογράφοι έχουν τη σιγουριά της μονιμότητας, αν εξαιρεθούν κάποιες εκπομπές κυρίως πρωινές, το υπόλοιπο πρόγραμμα κινείται σε ηπιότερους ρυθμούς. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη καθαρού στόχου ή στυλ, όπως λένε οι ακροατές, αφού κάθε εκπομπή μοιάζει να ακολουθεί το στόχο των παραγωγών της. Επίσης όποιες αποκλειστικές ειδήσεις παράγονται δεν βρίσκουν χώρο να διαφημιστούν, αφού η ΕΡΑ δεν διαθέτει ανάλογο site. Έτσι παραμένει πρώτη και δυνατή το σαββατοκύριακο, με την πλούσια αγωνιστική δράση και από εκεί και πέρα… Η ΕΡΑ απέχει έναν χρόνο από τις μετρήσεις και κανείς δεν ξέρει τις επιδόσεις της.

Το κρατικό ραδιόφωνο το 2013 αναμένεται να χάσει έσοδα, αφού στη ΕΡΤ αναμένονται πολλές περικοπές που θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στις τσέπες των εργαζόμενων, αλλά και στο πρόγραμμα των σταθμών.

Σημασία έχει να μην υπάρχουν απολύσεις και κλείσιμο σταθμών, καθώς αυτό θα αποβεί εις βάρος των εργαζομένων και σε δεύτερο πλάνο του αθλητισμού.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ