Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αντιπλημμυρική Τάφρος Κατερίνης: Μια επικίνδυνη χαβούζα δίπλα σε σχολεία και σπίτια!!!






  
   Καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης Στέφανου Νατσιού για την εγκατάλειψη της περιφερειακής αντιπλημμυρικής τάφρου Κατερίνης η οποία έχει γεμίσει με κάθε είδους στερεά και υγρά απόβλητα και σκουπίδια. Αποτελεί επικίνδυνη τοξική βόμβα στα όρια της πόλης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. 
 

Έστειλε επιστολή – καταγγελία προς τον Δήμαρχο και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν κάνει καμιά ενέργεια μέχρι σήμερα για να καθαρίσουν και να προστατέψουν την τάφρο προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο της, να προστατεύσει την πόλη της Κατερίνης από πλημμυρικά φαινόμενα

Επισυνάπτεται η επιστολή του κ. Νατσιού και φωτογραφίες της περιφερειακής αντιπλημμυρικής τάφρου Κατερίνης


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΤΣΙΟΣ Κατερίνη 18 Ιανουαρίου 2013

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Κατερίνης

Τηλ. 6974120277






ΠΡΟΣ:

  1. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας

κ. Σοφία Μαυρίδου

2. Δήμαρχο Κατερίνης

κ. Σάββα Χιονίδη
3. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης
κ. Χρήστο Λεμονόπουλο
4. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής
Μέριμνας ΠΕ Πιερίας - Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής
και Υγειονομικού Ελέγχου
ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Μοναστηρίου 15 546 27 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

6. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Βασ. Όλγας 198 541 10 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

7. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

ΚΑΤΕΡΙΝΗ






Αντιπλημμυρική Τάφρος Κατερίνης: Από τάφρος για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης κατάντησε χαβούζα κάθε είδους υγρών και στερεών αποβλήτων και ανοιχτός σκουπιδότοπος.





Όταν πριν 25 και πλέον χρόνια ολοκληρώθηκε το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Κατερίνης κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη του σημαντικού αυτού έργου. Θα ήταν φυσιολογικό να γίνεται τακτική συντήρηση καθαρισμός από την φυσική βλάστηση που θα αναπτύσσονταν για να διατηρείται πάντα στο μέγιστο βαθμό της απόδοσης και αντοχής προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε ως έργο.



Η σημερινή εικόνα της περιφερειακής αντιπλημμυρικής τάφρου της Κατερίνης, δείχνει πως όχι μόνο δεν έχουν τηρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι βασικοί κανόνες συντήρησης και διατήρησης της απόδοσης αυτού του έργου αλλά αντίθετα αποτελεί ένα επιπλέον κίνδυνο για τους κατοίκους και την πόλη της Κατερίνης.

Η φυσική βλάστηση έχει κατακλύσει όλο το μήκος της τάφρου και σε πολλά σημεία την έχει φράξει εντελώς.

Τόνοι σκουπιδιών κάθε είδους έχουν σωρευτεί επίσης σ όλο το μήκος της και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ανοιχτό σκουπιδότοπο στα όρια της πόλης.

Κάθε είδους στερεά απόβλητα παρακείμενων επιχειρήσεων αλλά και μεταφερόμενα από άλλες περιοχές έχουν επίσης φράξει την τάφρο σε πολλά σημεία.



Το πλέον όμως επικίνδυνο και με άγνωστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων που ζουν και κινούνται στη γύρω περιοχή είναι τα υγρά απόβλητα που έχουν σωρευτεί και έχουν καταντήσει μεγάλο μήκος της τάφρου σε ανοιχτή χαβούζα.

Η δυσοσμία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της περιοχής που σε πολλές περιπτώσεις κάνει την διέλευση και μόνο ανυπόφορη. Σημειωτέον ότι το έντονο αυτό πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο τμήμα της τάφρου που είναι στα όρια του οικισμού, δίπλα σε ιδιωτικό σχολικό συγκρότημα, πολλές βιοτεχνικές μονάδες και απ όπου περνούν οι επαρχιακοί δρόμοι για το Νοσοκομείο Κατερίνης, το Παλιό Κεραμίδι και πολλά χωριά της ορεινής Πιερίας όπως και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.

Κάποιες διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα που μέχρι τώρα έγιναν, φαίνεται πως δεν «ίδρωσαν το αυτί» κανενός αρμοδίου.



Με την επιστολή μου αυτή ελπίζω να προκαλέσω την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για να αποκαταστήσουν την περιφερειακή αντιπλημμυρική τάφρο της Κατερίνης, να καθαρίσει από κάθε είδους σκουπίδια και απόβλητα –υγρά και στερεά- ώστε να μπορεί –αν τυχόν προκύψει πρόβλημα- να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο έγινε. Να προστατέψει δηλαδή την πόλη από επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα. Η ευθύνη είναι δική τους για ότι συμβεί.

Παράλληλα θα πρέπει άμεσα να σταματήσει να αποτελεί χαβούζα υποδοχής υγρών αποβλήτων τα οποία ίσως αποτελέσουν επικίνδυνη τοξική βόμβα στα όρια της πόλης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.






Νατσιός Στέφανος

Δημοτικός Σύμβουλος