Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΤΟΥ ...ΟΥΡΟΚΑΘΕΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ...ΟΥΡΟΣΥΛΛΕΚΤΗ ΤΟ ΚΑΓΚ#$##$Ο, ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ 30 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ

ippokrateio pano baraΜε εξώδικο που απέστειλαν προς τον διοικητή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλόνικης και το οποίο κοινοποίησαν στο υπουργείο υγείας, στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και τον εισαγγελέα πρωτοδικών,
κλιμακώνουν τον αγώνα τους 30 ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου που έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες από τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην εξώδικη δήλωση τους, πέρα από το θέμα της πληρωμής των εφημεριών οι οποίες ανέρχονται από 1200 μέχρι 3.600 ευρώ για τον κάθε γιατρό στο σύνολο, επισημαίνουν ότι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι και για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες στην εργασία τους.
Καταγγέλλουν επίσης ότι το Νοσοκομείο στερείται συχνά, αν όχι σε καθημερινή βάση, βασικών φαρμάκων πρώτης γραμμής άλλα και απλών, αντιβιοτικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που έχει ως αποτέλεσμα την μη τήρηση των αυτονόητων κανόνων υγιεινής.
«Η έλλειψη γαντιών μιας χρήσης, η έλλειψη ουροκαθετήρων ,ουροσυλλεκτών και παιδιατρικών φλεβοκαθετήρων, η έλλειψη αποστειρωμένων γαζών, η έλλειψη συρίγγων μιας χρήσης, η έλλειψη ραμμάτων, η
έλλειψη μηχανημάτων ίσχαιμων περίδεσης, η έλλειψη βαμβακιού, η έλλειψη χειρουργικών εργαλείων, η έλλειψη υποστρωμάτων, η έλλειψη σεντονιών και άλλων χρήσιμων υλικών μας φέρνουν σε επαφή με τα βιολογικά υγρά των ασθενών και απειλούν την υγεία μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτουν ότι το προσωπικό των εφημεριών μειώθηκε, με αποτέλεσμα οι εφημερεύοντες να μην καλύπτουν πλέον τις ανάγκες των ασθενών.
Με επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης, η υγεία των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο, λένε και προσθέτουν ότι λόγω της έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων φοβούνται ότι θα κινδυνεύσει η ζωή κάποιου ασθενούς και θα βρεθούνε κατηγορούμενοι επειδή δεν προλάβανε ή δεν μπορέσανε να βοηθήσουνε.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου έχει ενημερωθεί για όλα τα παραπάνω και προφορικά και εγγράφως επανειλλημένως ο ίδιος δείχνει ότι είτε αδιαφορεί, είτε δεν κατανοεί την ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και δίνει έωλες υποσχέσεις που προσβάλλουν την κοινή λογική και υποτιμούν τους εργαζόμενους.
Καταγγέλλουν επίσης ότι ο διοικητής επιχειρεί με τη χρήση ωμής ψυχολογικής βίας και με απειλές, να τους εξαναγκάσει να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους.
«Μας τρομοκρατείτε σε καθημερινή βάση με απειλές, λεκτικές επιθέσεις και υπηρεσιακά σημειώματα (όπως για παράδειγμα το με αριθ. πρωτ. 20856/13-05-2013 έγγραφο σας,με το οποίο εντελλόμαστε να καλύψουμε τις γενικές εφημερίες της κλινικής μας επ' αόριστον!!!)» τονίζουν οι γιατροί.
Οι υπογράφοντες το εξώδικο, αναφέρουν ότι ο διοικητής παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και τον κατηγορούν και για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και ζητούν τέλος εντός 10 ημερών να εξοφλήσει πλήρως τα δεδουλευμένα των εφημεριών και εντός 3 ημερών να χορηγήσει έγγραφη βεβαίωση, από την οποία να προκύπτει το διαδικαστικό στάδιο έγκρισης και ενταλματοποίησης των σχετικών δαπανών καθώς και την ακριβή ημερομηνία εξόφλησης των οφειλόμενων ανά δικαιούχο Ειδικευόμενο Ιατρό ποσών.
Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα, με μηνυτήρια αναφορά.