Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

"ΠΑΡΤΙ" ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΘΑΊΡΕΤΑ Ή ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ;;; ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ"

Από εμάς τους εθελοντές του Συμμετέχω: Αδέσποτα Κατερίνης, που σχεδόν τρία χρόνια τώρα ανελλιπώς καλύπτουμε με ίδιους πόρους και χορηγίες στο βαθμό που μπορούμε τα κενά που αφήνει η κακή διαχείριση του θέματος από την Ο.Α, δεν ήθελε κανείς περισσότερο να ψηφιστεί αυτή η σύμβαση και να προχωρήσουμε σε άμεσες στειρώσεις και επανεντάξεις. Όμως στο θέμα της υπογραφής αυτής της σύμβασης, πέραν της νομιμότητας της απόφασης, υπάρχουν μέγιστα ζητήματα, καθώς έχει αποδειχτεί περίτρανα τα τελευταία χρόνια ότι, πέρα από την καλή πρόθεση που αναντίρρητα επέδειξε προφορικά ο εκπρόσωπός της, ή δεν είχε πραγματικά πρόθεση ή υπήρξε ανίκανη να διαχειριστεί επαρκώς το θέμα. Και αναλύω:
§         Για 1,5 χρόνο οι κτηνίατροι τελούσαν έργο καλή τη πίστει, με τα χρέη του δήμου προς αυτούς να συσσωρεύονται, και οι εθελοντές επίσης. Οι κτηνίατροι είναι απλήρωτοι σε υπέρογκο ποσοστό και οι εθελοντές κατάντησαν τσιράκια και χαμάληδες του δήμου και δεσμοφύλακες στα ζώα τα οποία έχουν ταχθεί να προστατεύουν.
§         Από την ανικανότητα αυτή προέκυψε
μεγάλος αριθμός ζώων που ασυλοποιήθηκε και δεν μπορεί πλέον να επανενταχθεί χωρίς κίνδυνο της ζωής του καθώς δεν γινόταν στειρώσεις προγραμματισμένες, δεν υπήρχε αρχείο να παρακολουθεί την κατάσταση και δεν υπήρχε ορισμένος διαχειριστής και υγειονομικός υπεύθυνος με αποτέλεσμα το προσωπικό να λειτουργεί αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα. Από την ανικανότητα αυτή προέκυψαν ζευγαρώματα και γέννες ακόμη και μέσα στο κυνοκομείο.
§         Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη μεταφορά των ζώων και οι εγκαταστάσεις δεν βελτιώθηκαν στο παραμικρό. Τα σίδερα σαπίζουν άβαφα, οι σύρτες επίσης με αποτέλεσμα να έχουμε και συμπλοκές, πολλές φορές με θάνατο για τον ένα σκύλο, από πόρτες που άνοιξαν σε ώρα αυλισμού ή όταν έλειπαν όλοι. Ταίστρες δεν υπάρχουν, δόθηκαν λεφτά άσκοπα σε ποτίστρες – υδρορροές οι οποίες το μόνο που κατάφερναν ήταν να προκαλούν τραυματισμούς  στα πόδια των ζώων και έχουν πλέον καταργηθεί.
§         Το προσωπικό που κληροδοτήθηκε στην Ο.Α από την προηγούμενη διαχείριση του Άργους εξακολουθεί να λειτουργεί αυθαίρετα και κατά βούληση χωρίς να ακολουθεί καμία από τις υποδείξεις που έγιναν σε  συνάντηση μετά από διαρκείς οχλήσεις μας στον κ. Σατραζέμη, παρουσία και των κτηνιάτρων, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Τι είδους εργοδότης είναι αυτός που ανέχεται το προσωπικό να παραβαίνει τους κανονισμούς και τις άμεσες οδηγίες; Και για ποιο λόγο;   
§         Σύμφωνα με ποια σύμβαση στη θέση νοσούντος υπαλλήλου εδώ και πολλούς μήνες εργάζεται περιστασιακά ο γιός του εν λόγω κυρίου, χωρίς να διαθέτει εμπειρία, χωρίς να έχει εγκριθεί από κανέναν και κυρίως τρέφοντας φόβο προς τους σκύλους;
§         Σε ποιόν κανονισμό λειτουργίας ορίζεται ότι μπορεί το προσ ωπικό να διοργανώνει «πάρτι» με άλλους αλλοδαπούς μεθυσμένους εκτός ωραρίου σε χώρο που έχει διαμορφωθεί ως υπνοδωμάτιο στις εγκαταστάσεις αποθηκών και παρασκευαστηρίου του κυνοκομείου και να επιτίθονται φραστικά και φυσικά σε εθελοντές που επισκέπτονται προκειμένου να εφαρμόσουν θεραπείες και να σιτίσουν επαρκώς τα έγκλειστα ζώα;
§         Γιατί το αυτοκίνητο του κυνοκομείου κυκλοφορεί όλες τις ώρες και ημέρες με διαφορετικούς οδηγούς (συγγενείς ή φίλους του υπαλλήλου) εξυπηρετώντας τις ανάγκες τις δικές του, και η απάντηση πολύ συχνά  κάθε φορά σε κλήσεις για επείγοντα περιστατικά η απάντηση είναι «δεν μπορώ τώρα, έχω άλλη δουλειά;»
§         Πόσες νόμιμες επανεντάξεις έγιναν την τελευταία διετία; Ποιος αποφάσιζε για το ποια ζώα θα επανενταχθούν; Γνωρίζουν οι κύριοι υπεύθυνοι πως οι αποφάσεις αυτές παίρνονται αυθαίρετα από τον υπάλληλο, και ότι στη διάρκεια αυτού του χρόνου έχουν «επανενταχθεί» ζώα αστείρωτα, ανεμβολίαστα και πολλές φορές ανάπηρα και ανίκανα να επιβιώσουν μόνα τους στο δρόμο; Γνωρίζουν οι κύριοι ότι πριν από λίγο καιρό ο υπάλληλος τελώντας σε κατάσταση μέθης καταδίκασε σε θάνατο σκύλο, όταν τον επανένταξε «κατά λάθος», σκύλο ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή του έγκλειστος στο κυνοκομείο χωρίς να μπορεί να τον επιστρέψει και όταν δόθηκε εντολή από το αρμόδιο όργανο του νόμου όταν έγινε η καταγγελία; Ποιες ήταν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στον υπάλληλο;
§         Γνωρίζει ή όχι ο κύριος υπεύθυνος ότι η σίτιση παραμένει ανεπαρκής με διάφορους τύπους κροκέτας με αποτέλεσμα να υποχρεωνόμαστε να ταίζουμε καθημερινά συμπληρωματικά τα έγκλειστα ζώα αυτά τα χρόνια; Μετά το πέρας του πρώτου χρόνου καταφέραμε αποκλειστικά με δικές μας προσπάθειες τον έλεγχο των επιδημιών και τον περιορισμό των άσκοπων θανάτων στο 0. Από την ποσότητα των 3000 και πλέον κατά προσέγγιση εικοσάκιλων σάκων κροκέτας που έχουμε διαθέσει για τη σίτιση των έγκλειστων μέχρι σήμερα 13 τσουβάλια μας παραχωρήθηκαν από τον ζωοκόμο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Πέραν όλων αυτών και άλλων, των οποίων την έρευνα έχουμε αιτηθεί με νόμιμα μέσα από τον Αύγουστο του 2012, επί της παρούσης σύμβασης ζητούμε απάντηση για το εξής:
 Όσον αφορά στο άρθρο 8, όπου ορίζεται πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου καλής εκτέλεσης ο ίδιος ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής: Πως γίνεται να  παρακολουθεί, να ελέγχει, να επιβλέπει και να κάνει χρήση ρήτρας  κάποιος στον εαυτό του;!! Και να βεβαιώνει την καλή εκτέλεση του έργου προκειμένου να εισπράξει?!!
Αδιαμφισβήτητα επί του παρόντος έχει πιάσει πυρετός τους διοικούντες για την εκτέλεση στειρώσεων, οι οποίες γίνονται σε αριθμό 4-7 καθημερινά από την επομένη της υπογραφής της σύμβασης, προκειμένου να στειρωθούν τα μισά και πλέον ζώα που παρέμεναν αστείρωτα εδώ και 2,5 έτη, με σκοπό την άμεση επανατοποθέτησή τους στους δρόμους.  Τελικός σκοπός, γιατί για καλές προθέσεις και ενδιαφέρον δεν μιλάμε πλέον, να προλάβουν τις προθεσμίες που ορίστηκαν από την Περιφέρεια για την έκδοση άδειας του κυνοκομείου, με κύριο μέλημα την ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου και την είσπραξη της νόμιμης συμμετοχής του υπουργείου για την εκτέλεση του προγράμματος.
Ρωτούμε, αφού μέχρι στιγμής οι 120.000 και πλέον ευρώ που εγκρινόταν από τον Δήμο για την εκτέλεση του προγράμματος δεν διατίθεντο για αυτό το λόγο (διαφορετικά δεν θα παρέμεναν κτηνίατροι, τροφές και υπάλληλοι απλήρωτοι), ποιος εγγυάται ότι η ίδια διαχείριση αυτά που θα εισπράξει θα τα διαθέσει εκεί που πρέπει;;
Γι αυτό και ζητούμε και δημόσια πλέον την παρέμβαση κάθε αρμόδιου προκειμένου να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες και προτείνουμε:
1.       Να γίνει ακύρωση της ανάθεσης της σύμβασης στην Ο.Α. και να αναλάβει απευθείας και σύμφωνα με το νόμο ο Δήμος την διαχείριση σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής μας.
2.       Όσον αφορά στην  παράγραφο 3 του άρθρου 6 που αφορά στην παραχώρηση του προσωπικού από την Ο.Α και ακολούθως και η παρ. 5 του πίνακα προϋπολογισμού.
-          Προτείνουμε την ανάθεση της ασφάλειας του χώρου σε εταιρεία παρακολούθησης με διαγωνισμό. Ο εξοπλισμός ασφαλείας της ΔΕΥΑΚ είναι τελείως αναποτελεσματικός, ο χώρος είναι αχανής και αυτό αποδείχθηκε όσες φορές προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε ενόχους που εγκατέλειψαν ζώα στο κυνοκομείο.  Σκεφτείτε ότι το τελευταίο έτος βρέθηκαν εντός 47 περίπου σκύλοι, οι οποίοι δεν ξέραμε από πού ήρθαν ή το προσωπικό ομολόγησε πως κάποιος ήρθε και το άφησε.
-          Την ανάθεση των απολυμάνσεων που ποτέ δεν έκανε το προσωπικό και μέχρι σήμερα μόνο οι εθελοντές κάνουν, σε εταιρεία καθαρισμού με διαγωνισμό σε εβδομαδιαία βάση.
-          Την μετάταξη δύο υπαλλήλων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 από άλλη υπηρεσία του δήμου ως ζωοκόμου και φροντιστή με αρμοδιότητες σίτισης και παροχής νερού, χορήγησης φαρμάκων, έκτακτη καθαριότητα κλπ, οι οποίοι θα έχουν και  την βοήθεια και υποστήριξη ενός τουλάχιστον εθελοντή σε καθημερινή βάση, με κυλιόμενο ωράριο που να καλύπτει πρωινές και απογευματινές ώρες, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς ούτως ή άλλως 2-3 εθελοντές αφιερώνουν καθημερινά τουλάχιστον 3 ώρες στη φροντίδα των έγκλειστων ζώων.
3.       Την συμμετοχή, εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων στην Επιτροπή Παρακολούθησης Καλής εκτέλεσης.
Κλείνοντας δηλώνουμε ότι, πέραν όσων ήδη προσφέρουμε, εφεξής θα πράξουμε τα δέοντα προκειμένου τα αποτελέσματα της ανικανότητας, της εγκληματικής αδιαφορίας και της απουσίας του δήμου όσον αφορά στην διαχείριση του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων θα πρέπει να αρχίσουν να χτυπούν την δική σας πόρτα και τα δικά σας τηλέφωνα.

Για το Συμμετέχω: Αδέσποτα Κατερίνης
Η Αντιπρόεδρος

Νατσιοπούλου Αντωνία