Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

Τον Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, όρισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη θέση του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Η θέση παρέμενε κενή τον τελευταίο μήνα, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του Πρωτοπρεσβύτερου Στέφανου Αβραμίδη, ο οποίος υπηρέτησε στην συγκεκριμένη θέση για περισσότερα από 40 χρόνια.

Επίσης, Η Ιερά Σύνοδος, όρισε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ως εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μικτή Επιτροπή Διαλόγου μετά των Ρωμαιοκαθολικών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1961. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1984 και από τη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου το 2001.

Έλαβε τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master/Licenza) Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης το 1987, ενώ το 1988 παρακολούθησε μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ως υπότροφος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και οικότροφος του Almo Collegio Capranica.
Παρακολούθησε παραδόσεις Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ασχολήθηκε με έρευνα στις αυτόθι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες κατά τα έτη 1988-1991 ως υπότροφος της Συνόδου των Γερμανών Επισκόπων και της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1992 και Πρεσβύτερος το 1997 και υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, στην οποία ανήκει.

Από το 1995 είναι διευθυντής της «Βαρναβείου Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης» Κατερίνης.

Υπηρέτησε στη Μέση και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση ως φιλόλογος (1995-2000).

Το 2000 αποσπάσθηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και διορίστηκε αρχικά Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων (2000-2001) και στη συνέχεια Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (2001-2005).

Kατόπιν αποφάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολούθησε μαθήματα στην Pontificia Accademia Ecclesiastica της Ρώμης (2003-2005) ως υπότροφος του «Ιδρύματος Ελληνισμού Δαμιανού».

Από τον Οκτώβριο του 2005 υπηρετεί μετά από Συνοδική απόφαση στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε.

Από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006 μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain.

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος σε αποστολές, συνελεύσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενη θέση του, ήταν στο γραφείο εκπροσωπήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Ομιλεί την αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.