Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΣΕ ...ΧΗΡΕΙΑ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ (ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ) ΚΙ ΕΤΣΙ.............

1Το χρονικό μιας εκκλησιαστικής ιστορίας, η οποία έτεινε να λάβει διαστάσεις...σήριαλ έλαβε τέλος με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία κήρυξε τελικά σε χηρεία την Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης. 


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:  
«η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το από 23.10.2013 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης εν χηρεία, όρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και απέστειλε τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος». 

Τοποτηρητής

Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις της ΔΙΣ τοποτηρητής θα είναι ο
Λαρίσης Ιγνάτιος. Ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας ορίζει σχετικά: 

Άρθρον 23.
1. Άμα τη χηρεία μητροπολιτικού τινος θρόνου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πρόεδρος της Δ.Ι.Σ., αναθέτει την τοποτηρητείαν αυτού μέχρι της πληρώσεως του εις τον εκ των ομόρων Μητροπολιτών έχοντα τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης.

2. Οι εις τας χηρευούσας Μητροπόλεις διοριζόμενοι Τοποτηρηταί διεξάγουν μόνον την τρέχουσαν υπηρεσίαν αυτών, μη δικαιουμένοι να προβαίνουν εις οιανδήποτε μεταβολάς εν τοις γραφείοις, ταίς ενορίαις, ταίς Μοναίς, η τοις ιδρύμασιν αυτής. Επί επειγούσης φύσεως θεμάτων δύνονται ο Τοποτηρητής να προβαίνη και εις τοιαύτας ενεργείας μετά προηγουμένην έγκρισιν της Δ.Ι.Σ. ειδικώς επί εκάστης περιπτώσεως παρεχομένην.


Ενημέρωση για θρησκευτικό τουρισμό και εκκλησιαστική εκπαίδευση

Κατά τα λοιπά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο ως Πρόεδρο, και τα Μέλη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, σχετικά με τις δραστηριότητες και τον σχεδιασμό των ενεργειών του Γραφείου.
Επίσης ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο ως Πρόεδρο της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, την Διευθύντρια και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα που απασχολούν την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής.
ΠΗΓΗ