Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Δ. Καρατάσιος, σε συνεργασία με τα Κ.Π.Ε.

Συγκίνησε με την αμεσότητά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και άγγιξε με τον ευαίσθητο παραινετικό του λόγο τις καρδιές μαθητών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γ. Δ. Καρατάσιου, στο χώρο της
Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στην Πυλαία, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013.
Στόχος της σεμνής τελετής, η οποία διοργανώθηκε με τη συμμετοχή των οικείων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) και σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ήταν η έκφραση ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του σεπτού Ιεράρχη για τη συμβολή του στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων αναφορικά με τα θέματα οικολογίας και αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Κρατώντας στα χέρια τους κλαδάκια ελιάς και κυματίζοντας εορταστικά σημαιάκια, αντιπροσωπείες μαθητών από όμορες περιοχές υποδέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό τον Παναγιώτατο κ. Βαρθολομαίο και έλαβαν την πατριαρχική ευχή του στον αύλειο χώρο της «Διακονίας». Παράλληλα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας προσέφερε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη βλαστό ελιάς προκειμένου να ευλογηθεί η καρποφορία του.
Πριν από τη συμβολική δενδροφύτευση, τον κ. Βαρθολομαίο καλωσόρισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δ. Καρατάσιος, παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Ανθίμου, των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γκιουλέκα και Σ. Κεδίκογλου, του Γενικού Γραμματέα ΥΠΑΙΘ, κ. Α. Κυριαζή, του Δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, κ. Ι. Καϊτεζίδη, του Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Α.Ε.Α.Θ, Πρωτοπρεσβύτερου π. Γρηγόριου Σταμκόπουλου, Μητροπολιτών του Οικουμενικού Θρόνου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και πολλών πανεπιστημιακών καθηγητών.
Ο κ. Καρατάσιος, αφού χαιρέτισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας μας αλλά και ως τον πρωτοπόρο Ιεράρχη στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, είπε:
«Σήμερα, οι συνεργάτες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με αντιπροσωπείες μαθητών από σχολεία της περιοχής εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπο και τη διδαχή σας.

Ως αντίδωρο της αγάπης με την οποία μας αγκαλιάζετε και στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κεντρικής Μακεδονίας με το Πατριαρχείο, σάς προσφέρουμε εκ μέρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας, αυτόν τον συμβολικό βλαστό ελιάς και σας παρακαλούμε να ευλογήσετε το ρίζωμά του… Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε και φέτος τη συμπόρευσή μας με την Α. Θ. Παναγιότητά σας, διοργανώνοντας την τόσο εποικοδομητική ημερίδα μας στο Ζωγράφειο».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Καρατάσιο για τη ζεστή υποδοχή καθώς και για την εγκάρδια παρουσία των μαθητών και των μαθητριών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία του Πατριαρχείου με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στα θέματα περιβάλλοντος.

Απευθυνόμενος προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Γ. Δ. Καρατάσιο, ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος είπε συγκεκριμένα:

«Ευχαριστώ, Ελλογιμώτατε, διά το θερμόν καλωσόρισμα … Ενθυμούμεθα πάντοτε τη συνεργασία μας εις το Ζωγράφειον Ίδρυμα Κωνσταντινουπόλεως διά τα θέματα περιβαλλοντικής εκπαιδεύσεως και σας περιμένομεν και πάλιν εφέτος με τα αγαπητά παιδιά και ιδιαιτέρως με τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Να είστε όλοι καλά …».

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την έκθεση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου ο κ. Καρατάσιος αναφέρθηκε συνοπτικά στην περιβαλλοντική αγωγή ως βασική πτυχή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, καθώς και στο σημαντικό παιδαγωγικό έργο που επιτελούν τα ΚΠΕ αλλά και στο αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό που παράγουν.

Παράλληλα, τα στελέχη των ΚΠΕ είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τον κ. Βαρθολομαίο και να προσφέρουν στην Α.Θ.Π. συμβολικά αναμνηστικά Στο πλαίσιο μάλιστα ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής εβδομάδας που είχε προηγηθεί, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, προετοιμάζουν ημερίδα με θέμα: «ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας: Εκπαίδευση για την αειφορία και τη βιωσιμότητα», η οποία θα αποτελέσει και τον προάγγελο της σχετικής επιστημονικής εκδήλωσης που θα διοργανωθεί το 2014 στο Ζωγράφειο.

Η χαρμόσυνη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του κ. Καρατάσιου προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για την ευλογητική παρουσία του, που θα παραμείνει στις καρδιές όλων ως μία μοναδική εμπειρία αλλά και ως στήριγμα ψυχής στις ημέρες εσωτερικού αγώνα και κοινωνικής ευθύνης που διανύουμε.