Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΗΣ - Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Ή ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΙ

                         Μπορούμε να διεκδικήσουμε   κούρεμα  χρέους ?

Του
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  Ι. ΜΠΕΗ

Έχουμε  την  σύγκρουση   δύο  απόψεων και των επιχειρημάτων αυτών.

1,  Το  χρέος είναι δύσκολο  να κουρευτεί  γιατί  είναι κρατικό   , για παράδειγμα  ο Πρωθυπουργός της  Τσεχίας  θα το σκεφτότανε πάρα πολύ  να  φέρει  προς ψήφιση νόμο  στο κοινοβούλιο της χώρας του ,με θέμα : διαγραφή  χρέους  της  Ελλάδος .
Μπορεί  όμως  να  ζητήσουμε και να πετύχουμε  επιμήκυνση  του ,χαμηλότερα  επιτόκια  και  ένα εύλογο  χρόνο  (πχ  7χρόνια να μην  πληρώνουμε τοκοχρεολύσια) έτσι  ώστε να πάρει εμπρός η  οικονομία  μας .
Άρα  ευρωπαϊκή  πορεία  , ευρώ , δανειακή κάλυψη  παράλληλη με τις αγορές  
( Από την  Ευρώπη  1,9 % από τις  αγορές  6,4 %  επιτόκιο )  
Ο  ηρωισμός  στην προκειμένη  περίπτωση   είναι
  ανώφελος  και θα στοιχίσει  ακριβά .
2,  Το  κόμμα  της  αξιωματικής  αντιπολίτευσης  παίρνει  απόφαση  στην  κεντρική του επιτροπή : Διαγραφή  του μεγαλύτερου μέρους του χρέους .
 Στην  συνέχεια  καταρτίζει  με  βάση  αυτή την απόφαση  ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και λέει . Από την  διαγραφή  του χρέους και την καταπολέμηση  της φοροδιαφυγής  θα “κερδίσω”  περίπου 11 δις  , από  αυτά θα δώσω τα  5 για την καταπολέμηση  της  ανεργίας , θα καταργήσω  τον ΕΝΦΙΑ    ( 2,7 δις  )και τα υπόλοιπα θα ,θα,  θα  κάνω αυξήσεις  , προσλήψεις και κοινωνική  πολιτική .
     Όλα  αυτά καλά , στην  ερώτηση  αν δεν δεχτούν  οι δανειστές τη διαγραφή  τι θα γίνει ?  απάντηση δεν υπάρχει . 
Οι  πιθανές  λύσεις : :
 α. Φεύγουμε από το ευρώ και πάμε στην δραχμή .
 β. Ακολουθούμε την ίδια πολίτική .
γ. Νέα μέτρα  αλλά σε  ποιούς ?
δ. Δέσμευση  καταθέσεων ?
Δεν  ξέρω  ποιά από τις παραπάνω  έχουν στο μυαλό τους αλλά σας θυμίζω ότι  μιλούν και λένε ότι  η  Ελλάδα  θα μείνει στην Ευρώπη και  στο Ευρώ .
Πολιτική  Πλάνη ?

Η  άποψη μου είναι  ότι ένα κράτος  οφείλει  να έχει συνέπεια και συνέχεια . Επίσης θα ήθελα η διαπραγμάτευση του χρέους να είναι εθνική υπόθεση – διακομματική να συμμετέχουν όλοι σ αυτή την προσπάθεια .
 Δεν  αφορά τα  κόμματα, αφορά την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας .

Τάσσομαι  υπέρ  της πρώτης άποψης με δύο προσθήκες στις διεκδικήσεις προς τους δανειστές .
Α. Μπορούμε να ζητήσουμε  τη διαγραφή   μέρους  των προσαυξήσεων του βασικού χρέους . Δεν προσδιορίζω το ποσοστό γιατί δεν θέλω να λαϊκίσω.
Β. Γερμανικές  αποζημιώσεις και  κατοχικό δάνειο , Η  γερμανική βουλή και η κ Μέρκελ  έχει λόγους  να ζητήσει  από το κοινοβούλιο να  διαγράψει ένα κομμάτι χρέους της Ελλάδος προς την Γερμανία .
  Σ  αυτή την κρίσιμη  στιγμή η  Ευρώπη και οι ευρωπαίοι  οφείλουν   να  σταθούν στην Ελλάδα  αν πράγματι  είμαστε εταίροι  και όχι δανειστές και δανειζόμενοι.