Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δάκρυα χαράς;;; Να γιατί κλαίμε από ...χαρά

Γιατί όταν χαιρόμαστε... κλαίμε;


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale διεξήγαγαν μια έρευνα σχετικά με τα δάκρυα χαράς, την οποία δημοσίευσαν στη συνέχεια στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ορισμένοι άνθρωποι συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν μια ευχάριστη εμπειρία με μια αρνητική αντίδραση, με σκοπό ίσως να αποκαθιστούν έτσι τη συναισθηματική τους ισορροπία, ενώ αυτές οι αντιδράσεις φαίνεται ότι συντελούνται όταν κάποιος ξεχειλίζει από πολύ δυνατά, θετικά συναισθήματα.
Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι εκφράζουν αρνητικές αντιδράσεις σε θετικά νέα είναι σε θέση να μετριάσουν τα έντονα αυτά συναισθήματα πιο γρήγορα, ενώ ακόμα βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κλάψουν στην αποφοίτηση του παιδιού τους είναι πιο πιθανό να τσιμπήσουν τα μάγουλα ενός συμπαθητικού μωρού.
Αντίστοιχα, υπάρχει και η αντίστροφη κατάσταση, δηλαδή θετικές αντιδράσεις σε αρνητικά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα το νευρικό γέλιο, που συχνά έρχεται όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια δύσκολη ή τρομακτική κατάσταση.
Όπως και να έχει, οι ανακαλύψεις αυτές αρχίζουν να εξηγούν κοινές ανθρώπινες καταστάσεις που πριν δεν ήταν κατανοητές, ενώ δείχνουν καλύτερα τον τρόπο έκφρασης και ελέγχου των ανθρώπινων συναισθημάτων, στα οποία οφείλεται η ψυχική και σωματική μας υγεία.