Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Επιτέλους - Βρήκαν τον ιό της ...χαζομάρας

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», επιστήμονες στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν έναν ιό ο οποίος επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, κάνοντάς μας πιο... χαζούς.
Ο ιός αυτός, που βρέθηκε σε φύκια, χωρίς να έχει εντοπισθεί ποτέ σε υγιείς οργανισμούς, φαίνεται πως επιδρά στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας, μαζί με την οπτική επεξεργασία και την ικανότητα του προσανατολισμού.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε τυχαία, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, την ώρα που μελετούσαν κάποια μικρόβια του ανθρώπινου λαιμού.
Τα μικρόβια αυτά που βρέθηκαν στον λαιμό υγιών οργανισμών ταίριαζαν με
κάποια μικρόβια ενός ιού, που μολύνει τα πράσινα φύκια.
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της έρευνας, Dr Robert Yolken, αυτή η ανακάλυψη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τον τρόπο με τον οποίο οι φαινομενικά αθώοι μικροοργανισμοί που κουβαλάμε μέσα μας μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη συμπεριφορά μας, όσο και τη γνωστική λειτουργία μας. Ο ιολόγος συνέχισε λέγοντας ότι οι φυσιολογικές διαφορές ανάμεσά μας οφείλονται στα γονίδια των γονιών μας, όμως υπάρχουν και ορισμένες μικρές διαφορές που οφείλονται σε μικροοργανισμούς με τους οποίους τρεφόμαστε και οι οποίοι αλληλεπιδρούν με τα γονίδια μας.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 90 άτομα, από τα οποία τα 40 βρέθηκαν θετικά στον συγκεκριμένο ιό και είχαν χειρότερες επιδόσεις σε κάποια τεστ, που ήταν σχεδιασμένα για να μετρήσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια της οπτικής επεξεργασίας, καθώς και σε τεστ που μετρούσαν την ικανότητα προσοχής. Μπορεί λοιπόν το σώμα μας να κουβαλά, άπειρες ποσότητες βακτηριδίων, μυκήτων και ιών που είναι φαινομενικά αβλαβή, όμως κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις γνωστικές μας λειτουργίες.
Το συμπέρασμα της έρευνας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».
ΠΗΓΗ