Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΕΝΑΝ ...ΨΕΥΤΗ

Είναι προφανές, πως σε κανέναν δεν αρέσουν τα ψέματα και πως όλοι μας θέλουμε να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας.
Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά από τα ψέματα που ακούμε κατά καιρούς είναι αθώα και λέγονται για καλό σκοπό, χωρίς να προκαλούν προβλήματα.
Όμως, στην περίπτωση που τα ψέματα επηρεάζουν αρνητικά την πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι ώστε να καταλάβουμε πότε κάποιος ψεύδεται. Ιδίως μέσα από τη γλώσσα, οι ψεύτες συχνά αποκαλύπτονται. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις, που
αποκαλύπτουν ότι κάποιος κρύβει την αλήθεια.
  • Οι ψεύτες, σχεδόν πάντα, αποφεύγουν την αναφορά στον εαυτό τους. Η σύνταξη των προτάσεών τους είναι διαφορετική, δηλώνοντας ενοχή, καθώς οι ψεύτες έχουν την τάση να αποστασιοποιούνται από τις ψευδείς δηλώσεις τους και να μη χρησιμοποιούν ποτέ το πρώτο πρόσωπο.
  • Επιπλέον, έχουν την τάση να εκφράζονται αρνητικά, καθώς κάποιες φορές μπορεί να νιώθουν ενοχές για τα ψέματα που διαδίδουν και αυτό το συναίσθημα εξωτερικεύεται με την αρνητική διατύπωση των λεγομένων τους. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που κάποιος πει ένα ψεματάκι και χρησιμοποιήσει βρισιές ή γενικά άσχημα λόγια, π.χ. «Συγγνώμη, το ηλίθιο το τηλέφωνό μου πέθανε από μπαταρία. Το μισώ αυτό το πράγμα!», οι λέξεις αυτές αφενός δείχνουν εκνευρισμό, αφετέρου έχουν αρνητική χροιά.
  • Οι ψεύτες συχνά χρησιμοποιούν πολύπλοκη γλώσσα για να μιλήσουν για απλά πράγματα, κι αυτό γιατί προσπαθούν έτσι να αποσπάσουν την προσοχή του άλλου από το επιφανειακό ψέμα τους, προσθέτοντας περιττές λεπτομέρειες.
Via