Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, σχετικά με τις χώρες που είναι οι καταλληλότερες για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Νορβηγία, ενώ ως χειρότερη χώρα για μητρότητα αποδεικνύεται η Σομαλία.
Όσο για την Ελλάδα, βρίσκεται και αυτή στη λίστα, και μάλιστα ψηλότερα από τις ΗΠΑ, που είναι στην 33η θέση, αλλά και τη Βρετανία, η οποία καταλαμβάνει την 24η θέση. Συνολικά, η έρευνα αυτή αξιολόγησε 179 χώρες, με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως η μητρική υγεία, η παιδεία, το εισοδηματικό επίπεδο, αλλά και η κατάσταση των γυναικών σε κάθε μια από αυτές.
Πέρυσι, πρώτη στη λίστα ήταν η Φινλανδία, ενώ φέτος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ την ένατη θέση έχει η Αυστραλία, η οποία αποτελεί την πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης που υπάρχει στην πρώτη δεκάδα. Τις τελευταίες δέκα θέσεις καταλαμβάνουν αφρικανικές χώρες, όπως η Σιέρα Λεόνε, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση, οι Αμερικανίδες έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν στη γέννα σε σχέση με τις Πολωνές, ενώ αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι γυναίκες σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα. Ακόμα, η Ουάσινγκτον έχει τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, μεταξύ των 24 πλουσιότερων πρωτευουσών παγκοσμίως, με 7,9 θανάτους στις 1.000 γεννήσεις, σε αντίθεση με την Πράγα, η οποία έχει 1,6 θανάτους στον ίδιο αριθμό γεννήσεων ή τη Στοκχόλμη και το Όσλο, που έχουν 2 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.
Τέλος, ως χειρότερη χώρα για να γίνει μια γυναίκα μητέρα αναφέρεται η
Σομαλία, και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μιας και το σχεδόν το 15% των παιδιών που γεννιούνται εκεί δεν φτάνουν τα 5 χρόνια ζωής. Πάντως, όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω έρευνα, οι ανισότητες της βρεφικής θνησιμότητας είναι τεράστιες από περιοχή σε περιοχή.ΠΗΓΗ