Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ "ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΜΟΥ ΡΕ ΣΕΙΣ" ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ...

"Πάρτε και το σακάκι μου...." τους είπε για να τους δείξει πως όλα τα θέλουν από την Ελλάδα...
Αθήνα
Την δύσκολη ατμόσφαιρα που συνάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες δείχνουν οι αναφορές από το παρασκήνιο των μαραθώνιων συνομιλιών: Οι -ανεπιβεβαίωτες, ας σημειωθεί- αναφορές στο Reuters θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να αρνήθηκε να υπογράψει το ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις όπως ήταν στην αρχή, λέγοντας πως θα ήταν προτιμότερο «να βγάλει εισιτήριο για άλλη χώρα, γιατί δεν θα μπορούσε να επιστρέψει».

Άλλες αναφορές τον θέλουν, στις δυσκολότερες στιγμές, να
προσέφερε αγανακτισμένος στους συνομιλητές μέχρι και το... σακάκι του.
Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το Reuters από τις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σε κάποιο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε «λίγο πριν από το να σηκωθεί και να φύγει».

Βαρύτερο ήταν το κλίμα στις κατ' ιδίαν συνταντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Στο σημείο για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη 14 ώρες στη συνεδρίαση, αρνήθηκε να συμφωνήσει στην πρόταση όπως είχε διατυπωθεί λέγοντας πως, αν το έκανε, η αντίδραση στη χώρα θα ήταν τεράστια.

«Εάν συμφωνούσα σε τέτοια εγγύηση, τότε καλύτερα να μην γυρνούσα πότε πίσω» φέρεται να είπε, σύμφωνα με το Reuters. «Ας βγάλω εισιτήριο για κάποια άλλη χώρα, γιατί πίσω στη χώρα μου θα νομίζουν πως ξεπούλησα την Ελλάδα» προσέθεσε, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει το βρετανικό πρακτορείο.

Ήταν εκείνο το σημείο το οποίο απείλησε το τελικό ναυάγιο, με το βρετανικό πρακτορείο να υποστηρίζει επίσης (όπως προηγουμένως και οι FT) πως όταν το αδιέξοδο φαινόταν οριστικό, παρενέβη ο Ντόναλντ Τουσκ. Το Reuters ωστόσο περιορίζεται στο ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ίσως να αστειεύτηκε πως θα τους κλείδωνε στην αίθουσα, αν και δεν έχει το κλειδί».

Κατά αυτήν την περιγραφή, ήταν επίσης η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ που ήρε το αδιέξοδο, η οποία πρότεινε το τελικό σχήμα του ταμείου όπως τελικά συμφωνήθηκε (κατά το ήμισυ για επενδύσεις και τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση). Οι ίδιες αναφορές υποστηρίζουν πως στους συνομιλητές δημιουργήθηκε επίσης η εντύπωση πως ο έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε απόλυτη εποπτεία των τεχνικών λεπτομερειών.

Ξεχωριστές αναφορές, οι οποίες δημοσιεύονται κυρίως στον ιταλικό Τύπο (μεταξύ άλλων, στην Corriere και στην Stampa) φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι σε κάποιο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας αγανάκτησε τόσο με την επιμονή των άλλων ηγετών, που έβγαλε το σακάκι του και τους το έδειξε λέγοντας: «Μήπως θέλετε κι αυτό;».

ΒΨ
Newsroom ΔΟΛ"