Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Άρθρο της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΟΥΡΗ Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής
και μέλος του ΔΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
   Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και στην Ελλάδα το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.
   Στην Ελλάδα, 3 στους 10 μαθητές είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ  το υπουργείου παιδείας  και  του τμήματος Επιστήμης Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
    
Υπέρβαρος και παχύσαρκος είναι διαφορετικές έννοιες. Υπέρβαρος θεωρείται αυτός ο οποίος για κάποιους λόγους έχει βάλει κάποια παραπάνω κιλά, από αυτά που θα έπρεπε να έχει. Όταν αυτά τα κιλά ξεπερνάνε το 20% του φυσιολογικού του βάρους, τότε θεωρείται παχύσαρκος. Ένας γενικός, εύκολος και πρακτικός τρόπος για να αξιολογήσουμε το βάρος μας είναι υπολογίζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Το ΔΜΣ τον υπολογίζουμε με τον τύπο   ΔΜΣ (BMI)=Βάρος (κιλά) ÷ [ύψος (μέτρα)]2  Εξαρτάται πάρα πολύ από το φύλο, την ηλικία και το σωματότυπο του ατόμου   , αλλά κι από τις δραστηριότητες και την κατάσταση της υγείας του.
Ανάλογα λοιπόν με το ΔΜΣ, τα άτομα κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες σωματικού βάρους, ως εξής:

ΔΜΣ (kg/m2)                       Κατάσταση
 1. <18 br="" nbsp="">  2. 18,5-25                                Φυσιολογικού βάρους
 3.  25-30                                  Υπέρβαρος
 4.   >30                                      Παχύσαρκος
      α. 30-35                              Ήπια παχύσαρκος
      β. 35-40                              Μέτρια παχύσαρκος
      γ. >40                                  Σοβαρά παχύσαρκος

     Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμίας, δηλαδή αυξημένων τιμών χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, ορισμένων τύπων καρκίνου, δημιουργεί προβλήματα κοινωνικοποίησης όπως και ψυχολογικά προβλήματα.
    Η πρόσληψη θερμίδων και το επίπεδο δραστηριότητας ενός παιδιού καθορίζουν σημαντικά το βάρος του. Τα παιδιά μας σήμερα ζουν σ΄ ένα κόσμο που, πολύ πρόθυμα, προωθεί την ανθυγιεινή διατροφή έναντι της υγιεινής και προάγει την καθιστική ζωή περισσότερο από τη φυσική δραστηριότητα. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από διαφημίσεις που προωθούν ανθυγιεινά τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες και μειώνουν τη σημασία της σωματικής άσκησης. Σήμερα τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι αφιερώνουν, σύμφωνα με έρευνες, περίπου 4 ώρες κάθε μέρα σε παθητικές δραστηριότητες, τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή, βιντεοπαιχνίδια, κινητό τηλέφωνο.  Αυτό, σε συνδυασμό με τον πολύ μικρό χρόνο που διαθέτουν σε φυσική δραστηριότητα, οδηγεί στην παχυσαρκία από την παιδική ηλικία, με όλες τις συνέπειές της.
     Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας αναλυτικότερα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της θα τα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.


      Για τα παιδιά μας, τον μέλλον μας!                                                                                     

Καούρη Ιφιγένεια