Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Τι φταίει και η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ μας "αρρωσταίνει"; Ώ Ελλάδα των μικρών ή μεγάλων "αρρώστων" παιδιών;

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ (Νο 2 ή συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο)

Γράφει η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΟΥΡΗ
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΣΥΠΦΑ Πιερίας)



1.  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
        Γενικά και πολύ απλά, η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από αυτές που έχει ανάγκη ένα παιδί και το χαμηλό επίπεδο  φυσικής δραστηριότητάς του,  παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση  του βάρους του.
      Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, και των Ελλήνων. Τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα και ποτά με πολύ περισσότερες θερμίδες και με λιγότερα θρεπτικά συστατικά, σοκολάτες, γαριδάκια, διάφορα snacks, fast food, αναψυκτικά, έτοιμους χυμούς, ενεργειακά ποτά. Το πέρασμα από την παραδοσιακή διατροφή του κάθε τόπου, και για μας τους Έλληνες από τη «μεσογειακή διατροφή», στον τρόπο ζωής και τη διατροφή «δυτικού τύπου» αποτελεί την κύρια αιτία.
2.  ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
       Η ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα βιντεοπαιχνίδια, τα κινητά, είναι
πολύ μεγάλη. Όπως είπαμε, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ασχολούνται 4 ώρες την ημέρα μ΄αυτά. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις δεν προβάλουν καθόλου την άσκηση και οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας.  Όσο περισσότερο ασχολούνται τα παιδιά με την “οθόνη” , τόσο περισσότερο μειώνεται ο δραστήριος χρόνος τους.
   Αλλά και η μείωση των ωρών φυσικής αγωγής στα σχολεία μειώνει τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών. Κι ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η γυμναστική στο σχολείο θα ΄πρεπε να είναι σε καθημερινή βάση, έχει μειωθεί δραστικά, με αποκορύφωμα στην Ελλάδα, στη Β΄λυκείου να είναι μία ώρα την εβδομάδα!
3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      Το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο ζουν τα παιδιά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις επιλογές τροφίμων και δραστηριοτήτων. Το περιβάλλον των σύγχρονων κοινωνιών είναι “τοξικό” για την υγιεινή διαβίωση.
    Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας,  οι γονείς  που λείπουν από το σπίτι γιατί εργάζονται, έχουν ως  αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα γεύμα στο οποίο να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια, η οποία δίνει και το παράδειγμα της υγιεινής διατροφής. Από την άλλη σε κάθε γωνιά της διαδρομής των παιδιών προς το σχολείο και προς κάθε δραστηριότητά τους, τα τρόφιμα που προσφέρονται δεν  είναι υγιεινά. Στα κυλικεία των σχολείων είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως φέρουν οι διαφημίσεις και στην τηλεόραση και στα διάφορα περιοδικά.  Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις ασκούν πολύ μεγάλη επιρροή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των οικογενειών και αυξάνουν την παιδική παχυσαρκία. Το χειρότερο όμως είναι, ότι προβάλουν αυτά τα τρόφιμα  και ποτά, που αναφέρθηκαν, ως υγιεινά, ότι βοηθάνε τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και κάποιες φορές ότι είναι και απαραίτητα!!! Αποσιωπούν τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λίπη, σε αλάτι και σε ζάχαρη. Ακόμη και τα διαιτητικά , περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και γλυκαντικών. Από την άλλη δεν προβάλλουν ποτέ την αξία της φυσικής δραστηριότητας. Επίσης η παράλειψη του πρωινού οδηγεί στην κατανάλωση μη υγιεινών  και με πολλές θερμίδες σνακ, κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αναπλήρωσή του. Θα φέρω το παράδειγμα μιας πρόσφατης διαφήμισης, στην οποία προβάλλεται με “περηφάνια” το ότι στην Ελλάδα δεν προλαβαίνουμε να παίρνουμε πρωινό, το οποίο βέβαια αντικαθίσταται επάξια από το διαφημιζόμενο προϊόν!
      Τέλος η επικράτηση των Super Size, των μεγάλων μερίδων, των μεγάλων συσκευασιών έχουν οδηγήσει στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφής.
4.       ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
      Σύμφωνα με τους επιστήμονες, γενετικοί παράγοντες αυξάνουν κατά 5-25% τον κίνδυνο εκδήλωσης της παχυσαρκίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένα παιδί, που τα μέλη της οικογένειάς του είναι παχύσαρκα, θα γίνει κι αυτό. Αυτό κάποιες φορές έχει να κάνει με τις συνήθειες διατροφής και άσκησης της οικογένειας, οι οποίες λειτουργούν ως πρότυπα.
5.       ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ
    Τέλος, κάποιοι ακόμη λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία είναι ψυχολογικοί (στρες, άγχος),ορμονικοί (θυρεοειδής αδένας), και το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, που οδηγεί πολλές φορές στην κατανάλωση φθηνών - μη ποιοτικών τροφίμων.
Θα συνεχίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Για τα παιδιά μας, το μέλλον μας!


Ιφιγένεια Καούρη