Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Να τι σημαίνει να είσαι ο γηραιότερος στον κόσμο 145 (!) χρονών.

Ο Mbah Gotho από το νησί Τζάβα, της Ινδονησίας διαθέτει γνήσιο πιστοποιητικό γέννησης, σύμφωνα με το οποίο ήρθε στον κόσμο στις 31 Δεκεμβρίου του 1870! Αυτομάτως, το γεγονός αυτό τον κάνει μεγαλύτερο κατά 23 ολόκληρα χρόνια από τον γηραιότερο άνθρωπο του πλανήτη, ο οποίος πέθανε στα 122 του χρόνια.
 Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης από που ο υπερήλικας κατάγεται, τόσο η ταυτότητα του, όσο και το πιστοποιητικό γέννησης του είναι εντελώς γνήσια και παρά το γεγονός της ηλικίας του, η οποία φτάνει τα 145 έτη, δεν μπορεί να λάβει τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στην ιστορία. Ο ίδιος βέβαια δεν φαίνεται να καίγεται και τόσο για αυτό, καθώς όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του έχει μόνο μια ευχή, το να πεθάνει. Και μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ άσχημο όμως αν σκεφτείτε την κατάσταση του είναι πια απολύτως κατανοητή επιθυμία.
Τους τρεις τελευταίους μήνες ο 145 χρονών παππούς, ήταν αναγκασμένος να τον ταΐζουν κουτάλι και να τον κάνουν μπάνιο τα εγγόνια του, αφού γίνεται όλο και πιο αδύναμος, ενώ περνάει τις περισσότερες ημέρες του καθισμένος, ακούγοντας ραδιόφωνο, αφού η επιδείνωση στην όραση του δεν του επιτρέπει να παρακολουθήσει τηλεόραση.
Αν προσπαθείτε να καταλάβετε τι σημαίνει για κάποιον να είναι 145 χρονών απλώς σκεφτείτε ότι ο Gotho βίωσε την απώλεια και των δέκα αδερφών του όπως και των τεσσάρων συζύγων του, από τις οποίες η τελευταία πέθανε το 1988, όπως και τους θανάτους όλων των παιδιών του. Οι πιο κοντινοί, εν ζωή συγγενείς που έχει είναι τα εγγόνια του, τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα του. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν 74 ετών όταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε και περίμενε ήδη από τη δεκαετία του 1990 να αποχαιρετήσει αυτόν τον κόσμο, καθώς είχε φτάσει τα 120. Τότε ήταν που αγόρασε και μια περιοχή ταφής κοντά στους τάφους των παιδιών του όμως όπως τελικά αποδείχτηκε δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα του να φύγει και ούτε φαίνεται να πλησιάζει. Στην ερώτηση για το ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του ο ίδιος απαντά ότι η σωστή συνταγή είναι απλώς η υπομονή.