Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ "ΑΛΛΑΤΙΝΗ" ΚΑΙ ΤΗΣ "SIEMENS PLAZA" ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ (ΠΙΕΡΙΑΣ)

ΕΚ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΠΟΙΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΑ "ΔΙΧΤΥΑ" ΤΟΥ ΨΗΛΑ ΚΙ ...ΑΝΩΤΕΡΑ;;;
Σε ένα σπάνιο κλικ, οι διάδοχοι του ιδρυτή της ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ Θεμιστοκλή Αμβροσιάδη, τα άξια τέκνα του από δεξιά προς αριστερά, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΜΑΚΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ και ΓΙΑΝΝΗΣ κι ύστερα τι;;;
Στον έλεγχο της εταιρείας «Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου ΑΒΕΕ», περνά και επίσημα πλέον ο έλεγχος των παλαιών εγκαταστάσεων της αλευροβιομηχανίας Αλλατίνη, όσο και της βιομηχανία επεξεργασίας ζυμών Siemens Plaza, στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης.
 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Η καθετοποιημένη οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κοτόπουλου, από την Πιερία, επικράτησε σε ισάριθμους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς,

που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, αποκτώντας τα παροπλισμένα, για χρόνια, όμορα ακίνητα των δύο πτωχευμένων βιομηχανιών.

Στην περίπτωση του γηπέδου και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Εταιρείας Δημητριακών Βορείου Ελλάδος, όπως ήταν η επωνυμία των πρώην Μύλων Αλλατίνη, το τίμημα, κατά πληροφορίες, διαμορφώθηκε στα 3.008.000 ευρώ, ενώ για τις αντίστοιχες υποδομές της Siemens Plaza το «ηλεκτρονικό σφυρί» σταμάτησε να «χτυπά» στα 2 εκατ. ευρώ.


«Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά θα μπορέσουμε να επισπεύσουμε σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό πλάνο, που έτσι και αλλιώς σκοπεύαμε να υλοποιήσουμε, καθώς προκύπτουν νέες ανάγκες από τις αυξανόμενες δραστηριότητες της επιχείρησής μας και μάλιστα σε μια καίρια θέση, όπως είναι η Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου», ανέφερε στην Agrenda ο Θέμης Αμβροσιάδης, επιβεβαιώνοντας την απόκτηση των ακινήτων.

Στο πρώην Siemens Plaza οι υφιστάμενες κτηριακές υποδομές αγγίζουν τα περίπου 6.000 τ.μ., περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής, καταψύξεις, ράμπες κ.λπ., και παρότι έπαψαν να λειτουργούν εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση.

«Το κτήριο είναι πραγματικά σε άριστη κατάσταση. Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την επισκευή και στεγανοποίηση του δεν θα είναι πολλά. Αν και δεν έχουμε λάβει ακόμη όλα τα στοιχεία, για να έχουμε πλήρη εικόνα, νομίζω ότι οι παρεμβάσεις θα είναι περιορισμένες», μας είπε ο κ. Αμβροσιάδης. Ο συγκεκριμένος χώρος, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, προορίζεται να φιλοξενήσει μια ιδιόκτητη γραμμή προψημένου κοτόπουλου (σ. σ. έως τώρα η εταιρεία αξιοποιεί το μοντέλο της φασόν παραγωγής, για αυτή τη δραστηριότητα, σε εγκαταστάσεις τρίτων), κάτι που συζητά η Αμβροσιάδης τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Εκτός από τη συντήρηση των υφιστάμενων ψυκτικών θαλάμων, θα μπουν και νέοι μεγαλύτεροι, ενώ σχεδιάζεται να τοποθετηθούν, επίσης, στατικό τούνελ και σπιράλ για RQF. «Θα αναμορφωθεί όλη η κτηριακή εγκατάσταση και θα αξιοποιηθεί όλο το κτήριο. Εκτιμώ ότι θα χρειαστεί μια επένδυση της τάξης σίγουρα των 6 εκατ. ευρώ και ευελπιστούμε ότι στις αρχές ή το πολύ στα μέσα του 2026 το νέο κτήριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει», εκτίμησε ο κ. Αμβροσιάδης.

Όσον αφορά στο ακίνητο των πρώην Μύλων Αλλατίνη, το γήπεδο είναι συνολικά 25 στρέμματα και τα κτηριακά καλύπτουν περί τα 10.270 τ.μ. «Υπάρχουν αρκετά σιλό αποθήκευσης, μια μεγάλη αποθήκη ανοικτού τύπου, προφανώς το κτήριο όπου ήταν ο Μύλος της Αλλατίνη, ο οποίος αν θυμάμαι καλά είναι κοντά στα 26 μέτρα στο ύψος και αναπτύσσεται σε 6 ορόφους», περιγράφει ο επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «σε αυτό το ακίνητο, το αρχικό μας σχέδιο είναι να εγκαταστήσουμε μια καινούρια γραμμή μύλου, όπως είχαμε σκοπό να κάνουμε στο νομό Πιερίας. Εν τέλει, αφού βρέθηκε η συγκεκριμένη εγκατάσταση στη Σίνδο, θα την αξιοποιήσουμε κατασκευάζοντας τη νέα γραμμή παραγωγής ζωοτροφών, δυναμικότητας 30-35 τόνων την ώρα. Το καλό είναι ότι το ακίνητο έχει έναν συντελεστή δόμησης που μας επιτρέπει να χτίσουμε επιπλέον 8.000 τ.μ. κτήριο και εκεί θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη αποθήκη ανοικτού τύπου για εμπορία ή και για αποθήκευση δημητριακών, όπως σόγια, σιτάρι ή οτιδήποτε άλλο».

Η δυναμικότητα της νέας αποθήκης ανοικτού τύπου σχεδιάζεται να είναι της τάξης των 15-20.000 τόνων και θα έρθει να προστεθεί στα υφιστάμενα σιλό αποθήκευσης, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον 10.000 τόνους, ενώ καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και για την εγκατάσταση ενός αυτόματου ενσακιστικού. Για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις εκφράζεται η ελπίδα πως μπορεί να είναι λειτουργικές ακόμη και μέσα στο 2026.

«Όλα αυτά είναι ακόμη σκέψεις και ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν. Κάτι που θα οριστικοποιηθεί μόλις έχουμε στα χέρια μας τις υποδομές και τα έγγραφα που τις συνοδεύουν», διευκρινίζει ο κ. Αμβροσιάδης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνολική επένδυση, περιλαμβανομένων των 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως τιμήματα για την απόκτηση των δύο εγκαταστάσεων, υπολογίζεται πως θα προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό της εταιρείας, ωστόσο, δεν εξαντλείται μόνο στα σχέδια για τα δύο νέα κτηριακά αποκτήματα στη ΒΙΠΕ Σίδνου Θεσσαλονίκης. Ήδη εδώ και περίπου 20 ημέρες η «Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου ΑΒΕΕ» έθεσε σε παραγωγική λειτουργία μια καινούρια γραμμή για την κατάταξη του τεμαχισμού, ενώ μέσα στους επόμενους επτά μήνες ευελπιστεί να έχει ολοκληρώσει επεκτάσεις: α) στο εκκολαπτήριο της επιχείρησης, β) στο rendering για τη διαχείριση υποπροϊόντων σφαγής, γ) στο σφαγείο όπου θα αναπτυχθούν χώροι επεξεργασίας, καταψύξεις, στατικά τούνελ κ.λπ., σε στεγασμένη επιφάνεια επιπλέον 3.000 τ.μ., δ) στην αερόψυξη, αλλά και ε) στον τομέα της απεντέρωσης πτηνών, όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί γραμμή για 13.000 πουλιά την ώρα. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δε, σχεδιάζεται κι η προσθήκη άλλων 25 νέων πτηνοτροφικών μονάδων, δυναμικότητας, έκαστη, 27.000 πτηνών, ανά 40-45 μέρες που είναι η περίοδος εκτροφής.

«Η ανάπτυξη της επιχείρησης, ακολουθώντας την πορεία του κλάδου που είναι δυναμική τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, είναι μεγάλη. Κάθε χρόνο γίνονται νέες επεκτάσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Θα έλεγα πως στην επόμενη 3ετία το συνολικό επενδυτικό μας πρόγραμμα θα υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Αμβροσιάδης, σημειώνοντας παράλληλα πως για το 2024, υπολογίζεται (καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η χρήση), πως ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, από 178 εκατ. ευρώ το 2023 και θα συνοδευτεί με αξιόλογη κερδοφορία.