Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.Τ. ΚΑΙ...

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Με αφορμή τα όσα καταφέρθηκε εναντίον του δημοσιογράφου – μέλους της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, Ευάγγελου Ζαμαντζά, σε συνέντευξη τύπου στις 9 Οκτωβρίου 2008, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Σ. Χιονίδης, για ενυπόγραφο δημοσίευμα σχετικό με τα όσα είπε ο δήμαρχος στην Νομαρχιακή Συνέλευση της Ν.Δ. Πιερίας, το οποίο και χαρακτήρισε κατευθυνόμενο και υπαγορευμένο, η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου και τα μέλη της στην Κατερίνη δηλώνουμε:

Ο ρόλος και η αποστολή του δημοσιογράφου είναι η ανάδειξη των προβλημάτων, η άσκηση κριτικής για τα κακώς κείμενα και η προβολή ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
Η κατάθεση άποψης, η κριτική σε δημόσια πρόσωπα και δημόσιες δηλώσεις τους είναι καθήκον και υποχρέωσή μας και σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε στην νέου τύπου «λογοκρισία» που επιχειρήθηκε από το δήμαρχο Κατερίνης.
Η δημόσια φραστική επίθεση του δημάρχου Κατερίνης προς ένα μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ., εν ώρα συνέντευξης τύπου, στην οποία κλήθηκαν – υποτίθεται - όλοι οι δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ, ώστε να δώσει εξηγήσεις ο δήμαρχος, για τα όσα δήλωσε στη νομαρχιακή συνέλευση της Ν.Δ. Πιερίας, καταστρατηγεί τους βασικούς κανόνες μιας συνέντευξης τύπου, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και προσβάλει το έργο και την αποστολή του δημοσιογράφου.
Οι δημοσιογράφοι των επαρχιακών Μέσων Ενημέρωσης, δίνουν κάθε μέρα το παρών τους, διαθέτουν ήθος και εντιμότητα. Προβάλλουν το έργο, αναδεικνύουν τα προβλήματα, μεταφέρουν τις αγωνίες των πολιτών και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται από κανέναν ως άλλοθι και όχημα για προσωπικές επιθέσεις, κομματικές αντιπαραθέσεις ή ακόμη και επιχειρηματικές αντιθέσεις.
Είναι συμφέρον όλων να παραμείνουν οι δημοσιογράφοι της Πιερίας, ανεπηρέαστοι και ελεύθεροι να καταγράφουν τα γεγονότα και να εκφράζουν την άποψή τους. Έχουν αποδείξει πως πάντα με αίσθημα ευθύνης και τηρώντας τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, συμβάλλουν στη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Έτσι προάγεται ο διάλογος και η δημοκρατία.

Για το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Τ
Η πρόεδρος
ΝίαΚομπορόζου
Ο Γραμματέας
Γεώργιος Κουκουλιάτας
Οι δημοσιογράφοι μέλη της Ε.Σ.Ε.Τ. στην Πιερία
Βαλσαμίδου Μαρία Κατσιάπης (Γαλανός) Ανδρέας Τσαλού Κατερίνα Ζαμαντζάς Ευάγγελος