Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Το ΕΛΚ τονίζει τη σπουδαιότητα της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα στην Επιτροπή των Περιφερειών συναντήθηκε τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου στο Νομό μας για να συζητήσει το ρόλο της διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς για μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Πιερίας Γεωργίου Παπαστεργίου και ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση μιας απόφασης που λαμβάνει υπόψη της το σημαντικό ρόλο που παίζει η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, στην προώθηση της δημοκρατίας και στη δημιουργία του δυναμικού εκείνου πλαισίου για μια βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική αύξηση και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έκρυψε εν τούτοις την ανησυχία της, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν σεβαστούμε την αρχή της αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών - μελών.

Ο κ. Isidoro Gottardo
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Επιτροπή των Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Isidoro Gottardo άρχισε πρώτος να αναλύει το προς συζήτηση θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας, προσφέρει στις επί μέρους περιοχές και στις διάφορες πόλεις της Ευρώπης πολλά πλεονεκτήματα. «Ένας βιώσιμος τουρισμός και ο σεβασμός μας στον πολιτισμό μας, είναι θέματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης και στην οικονομική κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη, και επισήμανε ότι η κρίση αυτή δεν θα πρέπει να περιορίσει τις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τις περιοχές εκείνες που έχουν αυξημένο πολιτιστικό και φυσικό ενδιαφέρον.
«Βέβαια, σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, οι όποιες προσπάθειές μας δεν είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθούν. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη - μέλη θα μας βοηθήσει να πετύχουμε στους στόχους μας. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό το ότι συζητάμε σήμερα εδώ αυτό το δύσκολο θέμα».


Ο κ. Luc Van Den Brande
Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Luc Van Den Brande συμφώνησε με τον Isidoro Gottardo και πρόσθεσε ότι προωθώντας μια πολιτική στήριξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, οι πόλεις της και οι περιοχές της σε κάθε κράτος - μέλος, θα έχουν ως επακόλουθο πολλά οικονομικά οφέλη αφού θα διαθέτουν μια βιώσιμη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους στόχους που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες όταν συναντήθηκαν στη Λισαβόνα και εξέτασαν το θέμα της οικονομικής αύξησης και της δυνατότητας δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, λέγοντας ότι «η πολιτιστική κληρονομιά μας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής στην Ευρώπη, όταν οι πολίτες της περιοχής αυτής αισθάνονται ότι έχουν την ίδια πολιτιστική ταυτότητα με τους άλλους πολίτες της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί και τα νέα θεμέλια οικοδόμησης της αμοιβαίας μας εμπιστοσύνης, είναι δε η απαρχή για την ανάληψη οικονομικών επενδύσεων στα άλλα κράτη - μέλη».
Ο πρόεδρος θεώρησε κατάλληλη την ευκαιρία να ανακοινώσει ότι η Επιτροπή των Περιφερειών θα ήθελε να δίνει κάθε χρόνο, από εδώ και πέρα, ένα βραβείο στον πολιτικό εκείνο που θα υποστήριζε με τη σειρά του ότι η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου μπορεί να γίνει πηγή εσόδων για τον τόπο, με τη συρροή στον τόπο αυτό πολλών τουριστών, πράγμα που θα σήμαινε και την οικονομική βιωσιμότητά του.

Η υπ. Παιδείας και Πολιτισμού της Μάλτας
Στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Μάλτας Cristina Dolores ανέφερε ότι η χώρα της δεν έχει φυσικούς πόρους και εξαρτάται, ως εκ τούτου, από τον πολιτιστικό τουρισμό για να ενδυναμώσει την οικονομία της. «Πολλές από τις πηγές πλουτισμού μιας χώρας δεν είναι ανανεώσιμες, και η πολιτιστική της κληρονομιά εμπίπτει στην κατηγορία αυτή. Για το λόγο αυτό, ο προνοητικός κυβερνήτης μια χώρας οφείλει να διδάξει στο λαό του να σέβεται την πολιτιστική του κληρονομιά», είπε συμπερασματικά.


Ο κ. Παπαστάμκος
Ο κύριος Γεώργιος Παπαστάμκος, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε για τη δύναμη που έχουν οι διάφορες περιοχές στην Ευρώπη, και για το ρόλο τους σε μια διακυβέρνηση με πολλά επίπεδα λήψης αποφάσεων. Επισήμανε όμως με λύπη, ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές απλά δέχονται την όποια πολιτική επιβάλλει η κεντρική εξουσία. Υποστήριξε δε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα αν δινόταν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές η δυνατότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Τελειώνοντας το λόγο του, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που «επανασυνδέεται με τις δημιουργικές εκείνες δυνάμεις που είναι υπεύθυνες να οικοδομήσουν μια Ευρώπη, αρχίζοντας αυτό τους το έργο από τα θεμέλια, δηλαδή από τις διάφορες περιφέρειές της».

Ο κ. Δραβίλλας
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος του κράτους στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού προϊόντος αρκετά ελκυστικού ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον μέσα σε μία κοινωνία που θα αναπτυχθεί και στη συνέχεια το προϊόν αυτό να συντηρείται μέσω των χορηγιών και της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών. Αναφερόμενος στον πολιτιστικό τουρισμό σημείωσε ότι εκεί βρίσκεται ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τοπικών πολιτιστικών δράσεων.

Ο κ. Παπαστεργίου
Ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου στην ομιλία του τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή της Πιερίας για να διεξαχθεί το Σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες διεξάγονται στους πρόποδες του Ολύμπου, που αποτελεί το παγκόσμιο μνημείο της ιστορίας και της φύσης. Ο Νομάρχης αφού αναφέρθηκε στην πολιτισμική κληρονομιά της Πιερίας, τόνισε ότι το σεμινάριο παρέχει τη δυνατότητα στους αιρετούς εκπροσώπους της ΕτΠ να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικούς όσον αφορά στα μέτρα για την αειφόρο ανάπτυξη στη βάση της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής ποικιλομορφίας της ηπείρου μας.
«Η ομάδα του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών πιστεύει ότι η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μπορούν να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό τουριστών, να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας προοπτικές απασχόλησης για έναν τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι με σωστή πολιτική ιεράρχηση, στρατηγικό σχεδιασμό και χρήση της επιστημονικής γνώσης η πολιτιστική κληρονομιά δεν κινδυνεύει από την ανάπτυξη.
Ο κ. Παπαστεργίου, στον απολογισμό που έκανε στο τέλος του Σεμιναρίου υπενθύμισε στους συμμετέχοντες ότι οι πόλεις και οι περιοχές της Ευρώπης είναι οι βασικοί φορείς για την ανάπτυξή της. «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε κάλλιστα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ό,τι χρειάζεται η πολιτιστική μας κληρονομιά για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική ανάπτυξη που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα».

Οι εισηγήσεις
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έκαναν στο σεμινάριο ο Δήμαρχος της πόλεως Cividale Attilio Vuga, ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, ο Διευθυντής Ανάπτυξης του "Πόλη πολιτισμού και ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού" Michel Goudet και ο Ανώτερος Σύμβουλος του Ινστιτούτου της Νάπολης FORMEZ Domenico Decaro.Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με τη διακήρυξη της Κατερίνης της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών, στην οποία τονίστηκε η σπουδαιότητα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των πόλεων και των περιφερειών στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.