Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΡΩΣΤΕ οικογενειακό τραπέζι!...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ποιος Έλληνας γονιός θα μπορούσε να πιστέψει ότι το “οικογενειακό τραπέζι ” αποτελεί βοήθημα στον αγώνα των σύγχρονων παιδιών για ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύστημα; Και όμως! Πρόσφατες έρευνες συναδέλφων στην Αμερική μας πληροφορούν ότι έφηβοι που τρώνε τουλάχιστον 5 γεύματα την εβδομάδα στο “οικογενειακό τραπέζι “ έχουν χαμηλότερους δείκτες αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ψηλότερους δείκτες ομαλής κοινωνικής προσαρμογής από εφήβους που στερούνται παρόμοιες εμπειρίες!
Αναμφίβολα, καθώς πορευόμαστε μέσα στο χρόνο, κάθε στάδιο της ανθρώπινης ζωής χαρακτηρίζεται από αλλαγές, αλλά και σε κάθε φάση της εξελικτικής μας πορείας υπάρχουν κάποια λιγότερο ρευστά πλαίσια αναφοράς, υπάρχει κάποια αίσθηση σταθερότητας.
Αν υπήρχε κάποιος εύστοχα περιγραφικός όρος της εφηβείας, αυτός θα μπορούσε να ήταν σίγουρα - όσο και αν αυτό ακούγεται σχεδόν οξύμωρο - η αλλαγή! Για τους εφήβους, όμως, αγόρια και κορίτσια αυτή η αναπτυξιακή περίοδος της ζωής τους αποτελείται από μιά διαδοχική εναλλαγή ψυχοσωματικών, ψυχοκοινωνικών και ψυχοσεξουαλικών αλλαγών, αναζητήσεων και προσπαθειών για την εδραίωση της ατομικής, της υπαρξιακής τους ταυτότητας.
Η ορθή αντιμετώπιση αυτής της δυναμικής έννοιας της "αλλαγής" απαιτεί από τους γονείς του εφήβου μια γενναία δόση χιούμορ με ταυτόχρονη προσοχή και ευαισθησία. Τα ειρωνικά, ξεκάρφωτα σχόλια και μπορούν και συχνά πληγώνουν τα παιδιά μας που ήδη διακατέχονται από ανάμικτα και παράξενα υποκειμενικά συναισθήματα και ένας κακός δικός μας χειρισμός μπορεί να δημιουργήσει το υπόστρωμα για μελλοντικές εμφανίσεις συμπλεγμάτων κατωτερότητας, υπερευαισθησίας ακόμη και νευρώσεων ή διαστροφών του χαρακτήρα που θα σημαδέψουν τη συμπεριφορά του αυριανού ενήλικα άνδρα ή της ώριμης γυναίκας.
Προφανώς στη διάρκεια του “οικογενειακού γεύματος” τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα τους γονείς , ακούν ιστορίες για το παρελθόν της οικογένειας, εκφράζονται προβληματισμοί και αναπτύσσεται γόνιμος, παραγωγικός διάλογος. Για αυτούς τους λόγους, ΔΕΝ μπορεί να θεωρήσουμε ως δείγμα «οικογενειακού τραπεζιού» την Κυριακάτικη οικογενειακή μας έξοδο σε κάποια ταβέρνα ή σε κάποιο εστιατόριο.
Τα αποτελέσματα είναι θετικά στα παιδιά που έχουν τουλάχιστον 5 γεύματα με την οικογένεια την εβδομάδα- λιγότερη κατάθλιψη, καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, κοινωνική προσαρμογή, καλές ανθρώπινες σχέσεις...
Η συμβουλή μου στις σύγχρονες Έλληνιδες μητέρες;
Στρώστε πιο συχνά το “οικογενειακό τραπέζι!...”