Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Καπνοπαραγωγών αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους καπνοπαραγωγούς που συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο της 18ης Νοεμβρίου καθώς και τους Βουλευτές του Νομού, τον Νομάρχη κ. Παπαστεργίου Γεώργιο, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ και Δήμαρχο Κατερίνης κ. Χιονίδη Σάββα καθώς και τον Δήμαρχο Αιγινίου κ. Κοντο Βασίλειο, τον Δήμαρχο Αν. Ολύμπου κ. Χονδρόπουλο Αστέριο, τον Δήμαρχο Δίου κ. Παπαχρήστου Γρηγόριο, τον Δήμαρχο Ελαφίνας κ. Κατσάρα Πασχάλη, τον Δήμαρχο Κορινού κ. Αβραμίδη Νικόλαο, τον Δήμαρχο Λιτοχώρου κ. Τσιφοδήμο Αθανάσιο, τον Δήμαρχο Μεθώνης κ. Αβραμίδη Κων/νο, τον Δήμαρχο Πέτρας κ. Παπαδημητρίου Θωμά, τον Δήμαρχο Πιερίων κ. Βαϊνά Δημήτριο, τον Δήμαρχο Πύδνας κ. Βασιλειάδη Δημήτριο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου Ηλία για την σημαντική τους συμβολή στην επιτυχία του συλλαλητηρίου.
Με αίσθημα ευθύνης θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους καπνοπαραγωγούς ότι μετά από ολονύκτιες σκληρές διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνεδρίαση στις 19 Νοεμβρίου υιοθέτησε τελική συμβιβαστική πρόταση για τον «Έλεγχο Υγείας» της ΚΑΠ.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής και μετά από επίμονες και πολύμηνες προσπάθειες του Υπουργού κ. Κοντού, ανεδείχθη το θέμα του καπνού, το οποίο και συμπεριελήφθη στον τελικό συμβιβασμό, παρότι απουσίαζε παντελώς από την αρχική πρόταση της Επιτροπής και αντιμετώπιζε την αρνητική στάση πολλών Κρατών Μελών.
Με την Απόφαση αυτή του Συμβουλίου, ουσιαστικά στον τομέα του καπνού συνεχίζεται η καταβολή σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, του συνόλου των πόρων του τομέα μέχρι το 2013.
Συγκεκριμένα, ποσό που ξεπερνά το 70% του συνόλου της ενίσχυσης θα καταβάλλεται άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, το δε υπόλοιπο θα αποδίδεται μέσα από προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για άλλη μια φορά διαβεβαιώνουμε τους καπνοπαραγωγούς ότι, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το σύνολο των ενισχύσεων του τομέα καπνού θα τους αποδίδετε έως το 2013, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 19η Νοεμβρίου του 2008.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ