Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Με αναφορές στην εξέγερση των νέων αλλά και στην οικονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

«Ανέτειλεν η μεγάλη και αγία ημέρα των Χριστουγέννων, η μητρόπολις, δηλ. η μήτηρ και ρίζα όλων των εορτών, και μας συγκαλεί όλους εις πνευματικήν ανάτασιν και συνάντησιν μετά του νηπιάζοντος δι’ ημάς Παλαιού των Ημερών» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος: «Το ανθρώπινον πρόσωπον ταπεινούται και συνθλίβεται εν μέσω αριθμών, μηχανημάτων, υπολογιστών, χρηματιστηρίων και ποικιλοχρώμων σημαιών κενής ιδεολογικής ευκαιρίας. Η φύσις περιυβρίζεται. Το περιβάλλον συμπάσχει. Οι νέοι απογοητεύονται και εξεγείρονται διαμαρτυρόμενοι διά την αδικίαν του παρόντος και την αβεβαιότητα του μέλλοντος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σημειώνει ότι από «εκείνη τή φωταγωγημένη μέ τρόπο μοναδικό νύχτα, όταν τό άστρο της Ανατολής υπέδειξε τόν τόπο όπου γεννήθηκε η ελπίδα καί πήρε μορφή η παρηγοριά των ανθρώπων, μέχρι σήμερα, τό σκοτάδι συνεχίζει, δυστυχώς, τήν αέναη προσπάθεια νά καταπιεί τό φώς. Όμως τό Φώς νίκησε καί θά νικά πάντοτε.»

Ο κ. Ιερώνυμος σημειώνει ότι ο υλικός κόσμος καί η πολιτισμική κληρονομιά απειλούνται όλο καί περισσότερο από τίς συνέπειες τής απληστίας.

«Η πορεία της Οικουμένης απειλείται από τό σκοτάδι πού γεννούν η διαφθορά, η εκμετάλλευση, η βία, η φτώχια καί η δυστυχία» λέει χαρακτηριστικά, για να καταλήξει:

«Ας αφήσουμε πίσω τά μίση καί ότι μας χωρίζει καί ας ευχηθούμε ο ένας στόν άλλον δοξολογικά: 'Δόξα εν υψίστοις Θεώ καί επί γής είρήνη εν ανθρώποις ευδοκία'».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος γιορτάζει τα Χριστούγεννα: «Στη θέση της λιτότητας και της ταπεινώσεως, δεσπόζει η χλιδή, η επίδειξη, η πλεονεξία, ο πόθος και η προβολή του υλικού πλούτου, ο φανταχτερός ευδαιμονισμός, η υποτίμηση και περιφρόνηση των πνευματικών αγαθών.

» Αυτή μάλιστα την εποχή, αναστατώνει την οικουμένη μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη: Η κατάρρευση της οικονομίας. Η στρεβλή οικονομική δραστηριότητα, που λατρεύει το κέρδος, περιφρονεί τον άνθρωπο και λεηλατεί την κτίση, οδήγησαν στη γνωστή παγκόσμια οικονομική κρίση, που σαν φοβερός κυκλώνας απειλεί τις περισσότερες χώρες, αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Κυρίως όμως καταλήγει σε νέα ταλαιπωρία των εκατομμυρίων φτωχών και απλών ανθρώπων.»

Ο κ. Αναστάσιος σημειώνει ότι η γενικότερη δοκιμασία που περνά η ανθρωπότητα απαιτεί ριζικότερες αλλαγές. «Ο αιώνιος Λόγος του Θεού, του οποίου τη Σάρκωση εορτάζουμε, δείχνει διαχρονικά την κατεύθυνση: Λιτότητα και εγκράτεια στην προσωπική ζωή.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ