Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΘΑΛΑΤΤΑ ΘΑΛΑΤΤΑ...!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου να κάνω ένα συντομότατο σχόλιο. Βάσει του ελληνικού τρόπου σκέπτεσθαι, τιμάς περισσότερο ένα νεκρό με τη σιωπή, παρά όταν επαναφέρεις διαρκώς το όνομά του. Τελειώνω το σχόλιο αυτό.
Άκουσα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεκάδες ομιλίες σήμερα. Λόγω, όμως, επαγγελματικής διαστροφής –φιλόλογος γαρ- μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ομιλία του κ. Νεράντζη. Περίμενα κάποιον από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να δώσει μια απάντηση σε έναν έξοχο δικανικό λόγο που ακούστηκε στην Αίθουσα αυτή. Ο αξιαγάπητος Πρόεδρος, εμβριθής μελετητής του αρχαιοελληνικού λόγου και της ελληνικής ιστορίας, έκανε την εξής τοποθέτηση και έβγαλε το εξής συμπέρασμα: Διαβάζοντας «τα Κερκυραϊκά» του Θουκυδίδη, είπε ότι οι Έλληνες του Πελοποννησιακού Πολέμου της τότε περιόδου, λόγω της ηθικής εξαχρείωσης που υπέστησαν από τον πόλεμο, έφτασαν στο σημείο, κατά τα γραφόμενα του Θουκυδίδη, να μεταλλάξουν τη σημασία των λέξεων. Και έκανε τον ευφυέστατο παραλληλισμό: Κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εσείς, ορμώμενοι από ύψιστο αντιπολιτευτικό οίστρο, κάνατε το ίδιο χαρακτηρίζοντας ως ταξικό και κίβδηλο τον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης, παραλλάσσοντας ουσιαστικά τη σημασία των λέξεων.
Εγώ δεν θα επιχειρηματολογήσω ενάντια στα συμπεράσματα του αξιαγάπητου Προέδρου. Διότι θα αφήσω μόνος του να μιλήσει ο Πρόεδρος και θα τα καταθέσω και στα Πρακτικά.
Το 2003, λοιπόν, ο αξιαγάπητος κ. Νεράντζης που έχει ένα πάθος με την αρχαιοελληνική ιστορία, έλεγε επί λέξει για τον Προϋπολογισμό του 2004, που κατέθεσε το 2003 το ΠΑ.ΣΟ.Κ.: «Ο Ξενοφών αποθησαυρίζει ότι ο αρχηγός των Μήδων συνέστησε στον Κύρο, το Βασιλιά των Περσών ότι «το να εισπράττεις σήμερα χρήματα δεν παράγει πολύχρονο πλούτο».
Ωραία. Το να εισπράττεις σήμερα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους Ελλήνων πολιτών, παράγει μακροπρόθεσμα πλούτο; Δεν θα απαντήσω εγώ διότι θέλω να δω την απάντηση του αξιοτίμου Προέδρου επί αυτού του σημείου.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Είναι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από πέρυσι.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εννοείται, 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από πέρυσι.
Τα καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν κείμενο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μήπως πρέπει να ρωτήσετε τον Ξενοφώντα;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα απαντήσετε εσείς, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, είναι ο μοναδικός βιογράφος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πολύ φοβάμαι ότι είναι και αγιογράφος μου!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ζηλεύετε, κύριε Τασούλα; Ζηλεύετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα σας περιαρπάξει και εσάς, κύριε Υπουργέ. Μη βιάζεστε!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεύτερον, συνεχίζει ο κ. Νεράντζης: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πίσω και πέρα από τα νούμερα και τις παραθέσεις, υπάρχει το θολό τοπίο και η κατάσταση της οικονομίας που μου θυμίζουν τον Ισοκράτη του 4ου π.χ. αιώνα, ο οποίος έλεγε ότι είναι πλήθος «οι καθ’ εκάστην ημέραν των αναγκαίων ενδεείς» -δηλαδή αυτοί που έχουν ανάγκη τα καθημερινά και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, σαν να λέμε οι φτωχοί δηλαδή- «οι εις τας δεινότατας αφιγμένοι» -αυτοί που φτάνουν σε αίσχιστο σημείο οικονομικής καταπτώσεως- «οι χρημάτων δεόμενοι και οι αναγκαίων απορούντες». Στην αγορά υπάρχει κατήφεια, δεν υπάρχει καθόλου αγοραστική δύναμη». Τάδε έφη ο κ. Νεράντζης εν έτη 2003.
Αν πάρουμε το κείμενο αυτό και το φέρουμε στην πραγματική κατάσταση σήμερα, είναι ακριβώς ό,τι έλεγε ο Ισοκράτης στον 4ο αιώνα. Ό,τι είπε ο Νεράντζης το 2003, είναι το 2008, σήμερα, η κατάσταση. Διότι δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ενδεείς των αναγκαίων. Και το ερώτημα είναι: για την κατάσταση αυτή τη σημερινή, φέρει ευθύνη η Νέα Δημοκρατία ή δεν φέρει καμμία απολύτως ευθύνη; Ή τέλος πάντων, η ευθύνη μοιράζεται και στα δυο κόμματα εξουσίας που έφεραν τα δυόμισι εκατομμύρια των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας; Ναι ή όχι;
Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν κείμενο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θέλω να πω, αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνοντας, ότι βεβαίως είναι ολίσθημα λεκτικής υφής, όμως, το να αλλάζω τη σημασία των λέξεων και μπορεί κάποιος να του αρέσει. Είναι όμως εξίσου αμάρτημα εάν όχι βαρύτερο το να θεώμαι τα πράγματα ανάλογα από την οπτική γωνία στην οποία βρίσκομαι. Δηλαδή εάν είμαι αντιπολίτευση, να στηλιτεύω την πραγματικότητα, λέγοντας αλήθεια και αν είμαι Κυβέρνηση να προσφεύγω σε ένα ευφυέστατο δικανικό λόγο για να αλλάξω την ουσία των πραγμάτων και όχι απλώς να αλλάξω την ουσία δυο λέξεων.
Καταλήγοντας θα έλεγα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ότι φίλος ο Θουκυδίδης, φιλτάτη δε η αλήθεια!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Στο λόγο, Περί Αδυνάτου του Λυσία θα πρέπει να προσθέσετε τώρα υπέρ Νεράντζη, μάλλον.