Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στα Επιμελητήρια όλης της χώρας

Οι τράπεζες …προβάλλουν δυσκολίες στους μικρομεσαίους

Για το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου και δάνειου κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση ΤΕΜΠΕ

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ως φορέας που εκφράζει κατά κύριο λόγο τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις,αλλά και πολλά επιμελητήρια σε όλη τη χώρα γίνονται αποδέκτες πλήθους καταγγελιών και παραπόνων από επιχειρήσεις μέλη, οι οποίες διαθέτουν όλες τις απαραίτητες από το πρόγραμμα προϋποθέσεις και ζητούν την ένταξή τους.

Σχεδόν όλες οι Τράπεζες προβάλλουν δυσκολίες και εμφανίζουν καθυστερήσεις με πρόσχημα την ύπαρξη υπολοίπου άλλου δανείου, την έλλειψη πληροφόρησης από πλευράς τους, την αυστηρή τραπεζική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και στις πλέον δικαιολογημένες περιπτώσεις δυσμενή τραπεζικά στοιχεία απώτερου παρελθόντος κ.λπ.

Το ΒΕΑ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του γιατί εξαγγέλθηκε ένα πρόγραμμα που πραγματικά αποτέλεσε μία ελπίδα στήριξης για τις Μικρές και Πολύ μικρές Επιχειρήσεις που βιώνουν μία περίοδο έντονης συρρίκνωσης και το οποίο αποτέλεσε πρόταση του ΒΕΑ που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΕΜΠΜΕ.

Ενώ λοιπόν υπήρξαν ευοίωνες προσδοκίες, στην πορεία αποδεικνύεται ότι υπάρχει αδυναμία εξέλιξής του, η οποία αποδίδεται σε σύγκρουση στόχων κυβερνητικής πολιτικής – σχεδιασμού ΤΕΜΠΜΕ με τις τραπεζικές τακτικές που υπηρετούν αποκλειστικά τραπεζικά συμφέροντα (γεγονός που έγκαιρα είχε επισημανθεί από το ΒΕΑ.).

Το ΒΕΑ ζητάει κατεπειγόντως πολιτική παρέμβαση και αναζήτηση λύσεων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αποδεχθούν έμπρακτα το πρόγραμμα (π.χ σύνδεσή του με το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας των τραπεζών κ.λπ).

Το ΒΕΑ σημειώνει ακόμα ότι μέτρα τόνωσης της οικονομίας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης στρέφονται σε εγγυήσεις δανείων σε επιχειρήσεις μέσω αντίστοιχων ταμείων. Το στοίχημα όμως θα κερδίσει όποιος «τρέξει έγκαιρα», δεδομένου ότι η οριακή ωφέλεια συνδέεται άμεσα με την εποχή της κρίσης. Επομένως το ζήτημα της πλήρους ενεργοποίησης του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ είναι άκρως επείγον και επιτακτικό.