Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ και ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ...

Έναν από τους πιο παραγωγικούς Έλληνες συγγραφείς και δημιουργό της τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο «Άξιον Εστί», τον Βασίλη Βασιλικό, θα τιμήσει ο δήμος Δίου στη Γιορτή των Ιεραρχών, τη γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας.
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα (με τη δημοσίευση τριών ποιημάτων του στην εφημερίδα Μακεδονία») ο συγγραφέας θα βρεθεί στην Πιερία, για να τιμηθεί από το δήμο Δίου για το μεγάλο συγγραφικό του έργο και την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα

Ο πολυγραφότατος Βασίλης Βασιλικός, που είδε τυπωμένο το πρώτο του έργο, όταν ήταν μόλις 20 χρονών, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα περίπου 100 βιβλία.

Το «Ζ», το βιβλίο του που μιλά για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ομότιτλης, βραβευμένης με Όσκαρ, ταινίας του διεθνούς Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά), είναι ίσως αυτό με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες.

Γεννημένος στη Θάσο, το 1934, ο Βασίλης Βασιλικός σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στο Yale University, Drama School - SRT στη Νέα Υόρκη. Έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη), όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος. Επιπλέον, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος δήμου Αθηναίων (1994-1996) και πρέσβης της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 1996.

«Ολοένα σαν Θρασάκης νιώθω, (σ.σ: Γλαύκος Θρασάκης τίτλος και ήρωας μυθιστορήματός του), που βίωνε την πραγματικότητα σαν μυθιστόρημα, που μετέτρεπε τον βίο του σε μύθο για να τον αντέξει», λέει ο ίδιος στην Αυτοβιογραφία του.

Η εκδήλωση τιμής προς τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Εφέσου.
ΣΥΝΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΗΝ παραμονή τησ εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί "ΒΙΒΛΙΟΣΥΜΠΟΣΙΟ", με την παρουσία ντόπιων συγγραφέων...Μια πρωτοβουλία του Δήμου Δίου, που αν μη τι άλλο, αξίζει την προσοχή μασ...Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του.