Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

70 ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Εβδομήντα δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2008, κατά τη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN).

Όπως αναφέρει η WAN, ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί την πιο «αιματηρή» αποστολή για τους ρεπόρτερ. Συνολικά, 14 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ το 2008, σε σύγκριση με τους 44 που σκοτώθηκαν το 2007.

Η μείωση του αριθμού των νεκρών μειώθηκε λόγω της αύξησης της ασφάλειας και της μείωσης της βίας, ωστόσο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους στο Ιράκ.

Αυξημένος ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε Ινδία και Πακιστάν, με επτά δημοσιογράφους να χάνουν τη ζωή τους σε κάθε χώρα. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 κανένας ρεπόρτερ δεν είχε σκοτωθεί στην Ινδία, ενώ πέντε είχαν χάσει τη ζωή τους στο Πακιστάν.

Έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στις Φιλιππίνες και πέντε στο Μεξικό, όπου όλο και περισσότεροι ρεπόρτερ αποτελούν στόχο του οργανωμένου εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2007 συνολικά 95 δημοσιογράφοι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τη WAN, εννέα δημοσιογράφοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2009 στην Κένυα, το Νεπάλ, το Πακιστάν, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, τη Σομαλία και τη Βενεζουέλα.

Newsroom ΔΟΛ