Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τη στιγμή που εκπρόσωποι των γιατρών ζήτησαν την υπερψήφιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με το υπουργείο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο κ. Αβραμόπουλος επέφερε αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά και παραπέμποντας την εισαγωγή των γιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη στις αποφάσεις μιας Διακομματικής Επιτροπής που θα συσταθεί και θα αποφασίσει εντός του έτους.
Ο υπουργός Υγείας δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας, καθώς η οικονομική κατάσταση επιβάλλει κάποιες «επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις», απέναντι στις οποίες ωστόσο «μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα υπάρξουν βελτιώσεις».
Έτσι κι αλλιώς «οι προβλεπόμενες αυξήσεις και φοροαπαλλαγές θα είναι οι σημαντικότερες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση εντός της προσεχούς τριετίας της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι αλλαγές
-Προστέθηκε στο νομοσχέδιο ότι το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών και των ειδικευόμενων «καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης».
-Ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών με τα προσόντα που ορίζονται με βάση το νόμο του ΑΣΕΠ.
-Εισήχθη πρόβλεψη για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης μετά από ένα χρόνο.
-Για την εισαγωγή γιατρών στο ΕΣΥ και για την επαγγελματική τους εξέλιξη προβλέπεται η σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους.
Η συγκεκριμένη αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επισήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετούνται για κάποιο άρθρο του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή.
Πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών και Πειραιώς, Στ. Τσούκαλος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: «Δεν έχουμε δικαίωμα να διαπραγματευτούμε κάτι άλλο. Βελτίωση στο κείμενο της συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη την 1η Δεκεμβρίου 2008, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε, γιατί θα έπρεπε να οδηγήσει σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση, που μπορεί να κρατήσει δέκα μέρες, αλλά και μερικά χρόνια».