Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝ


Ο Χάρι Μαρκόπουλος, ο ελληνικής καταγωγής επενδυτής που επί σειρά ετών προειδοποιούσε τις αμερικανικές αρχές ότι ο Μπερνάρ Μάντοφ ήταν ο «εγκέφαλος» του σχεδίου Πόνζι, έχει λάβει προτάσεις για να εμφανισθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, να συμμετάσχει σε κινηματογραφικές παραγωγές και να γράψει βιβλία, βασισμένα στις εμπειρίες του.


Στα τρία εκατομμύρια υπολογίζονται τα θύματα της απάτης Μάντοφ.
Εντός του Φεβρουαρίου, ο κ. Μαρκόπουλος αναμένεται να εμφανισθεί ενώπιον του Κογκρέσου, ώστε να παρουσιάσει συστάσεις για τη βελτίωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Όμως αντί να νιώθει κάποιου είδους ικανοποίηση, ο κ. Μαρκόπουλος είναι λυπημένος. Έχει προβλήματα στον ύπνο και αισθάνεται ενοχές, όπως αναφέρει ο ίδιος, και ειδικότερα όσον αφορά την αυτοκτονία του Τιερί Μαγκόν ντε λα Βιλιουσέ, ενός Γάλλου διαχειριστή κεφαλαίων που βρέθηκε νεκρός, λίγο μετά τη σύλληψη τού κ. Μάντοφ (στις 11 Δεκεμβρίου), με τις κατηγορίες περί απάτης.

Παρόλο που ορισμένοι γνωστοί του κ. Βιλιουσέ δεν θυμούνται κάποια προειδοποίηση, ο κ. Μαρκόπουλος ισχυρίζεται ότι είχε πει στον κ. Βιλιουσέ, όπως και σε επενδυτές σε άλλες επιχειρήσεις, ότι υποπτεύεται ότι κρύβεται κάποια απάτη πίσω από τον κ. Μάντοφ.

Και ο ίδιος μετανιώνει που δεν κατάφερε να πείσει πολλούς από αυτούς. Σύμφωνα με την ισπανική δικηγορική εταιρεία Cremades & Calvo-Sotelo, τα θύματα της απάτης Μάντοφ υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια. Η εταιρεία έχει καταθέσει στις ΗΠΑ δικαστική αγωγή, για λογαριασμό κάποιων εκ των θυμάτων.

Και όμως, ορισμένοι επενδυτές είχαν εισακούσει τις συμβουλές του κ. Μαρκόπουλου. «Μου έδειξε την έκθεση που παρουσίασε στη SEC. Και είπε «ό,τι και να κάνεις, μην επενδύσεις με τον Μάντοφ», θυμάται ο Ντέιβιντ Χένρι, Αμερικανός επενδυτής που, εκείνην την εποχή -στις αρχές της δεκαετίας- πραγματοποιούσε επενδύσεις για οικογενειακό ίδρυμα.

Ο κ. Μαρκόπουλος σχεδιάζει να παρουσιάσει συστάσεις για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων της SEC, όπως τη σύσταση ενός τμήματος που θα εξετάζει πληροφορίες, κάτι ανάλογο με το τμήμα που υπάρχει στην Αμερικανική Φορολογική Υπηρεσία (IRS). Παράλληλα, θα προτείνει στη SEC να μεταφέρει κάποιες δραστηριότητές της πιο κοντά σε χρηματοοικονομικά κέντρα και μακριά από την Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος της SEC δήλωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ λαμβάνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πληροφορίες και ότι στη Νέα Υόρκη βρίσκεται το μεγαλύτερο γραφείο της SEC, με 370 εργαζομένους.

Ο κ. Μαρκόπουλος ευελπιστεί ότι μέσω της κατάθεσής του θα συμβάλλει στη βελτίωση των προσπαθειών της SEC, έχει όμως υψηλότερες προσδοκίες για τη δουλειά του ως ερευνητής υποθέσεων απάτης. Δουλεύοντας σε ερασιτεχνική βάση, ο κ. Μαρκόπουλος βοηθάει επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την εταιρική κατασκοπία.