Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΣΑ


Βαθιά ανάσα σε χιλιάδες ιδιώτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της φυλακής λόγω χρεών προς το Δημόσιο δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με τροπολογία, την οποία αναμένεται να προωθήσει το προσεχές διάστημα, θα απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Επιπλέον όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου το συγκεκριμένο μέτρο να επεκταθεί και στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για μέτρο «κοινωνικής αλληλεγγύης» ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Οπως σημείωσε, σκοπός του νέου μέτρου δεν είναι να ευνοηθούν οι μεγάλοι οφειλέτες. «Είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, ένα μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια δύσκολη εποχή» επισήμανε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει λέγοντας πως «η ανθρώπινη ελευθερία είναι υπέρτατο αγαθό και η αρχή της αναλογικότητας οφείλει να ισχύσει».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο είχε απασχολήσει και την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία το είχε κρίνει συνταγματικό σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα λόγω της διαφωνίας το ζήτημα αναμένεται να κριθεί οριστικά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.