Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

"Ψήφο εμπιστοσύνης στην Αριστερά"




Θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο «ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους», ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης «στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος».

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εμπεριείχε ιδεολογικά και προγραμματικά στοιχεία, που συνθέτουν την συνολική αντιπαράθεση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ, κατά του οποίου, άσκησε επίσης έντονη κριτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής».

Για την κυβέρνηση είπε ότι «κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου».

Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διαφορετικό».