Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΝΤΟΡΑ -ΧΙΛΑΡΥ


Συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίσθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη διάρκειας 45 λεπτών συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας ότι αρχίζει μια νέα συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες που χαρακτηρίζεται από την βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης.

Μετά τις συναντήσεις της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών Ντορα Μπακογιάννη προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Ολοκλήρωσα τις επαφές μου με την νέα αμερικανική διοίκηση με τη συνάντηση που είχα με την κα Κλίντον, αλλά και με το σύνολο των στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μια πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων, τα οποία ξεκινούν από τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, και θέματα αφετέρου ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η Μέση Ανατολή, και όπως αντιλαμβάνεστε, έχοντας την προεδρία του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία αφορούν στον Καύκασο και στις συνομιλίες τις οποίες επιδιώκουμε να ζητήσουμε με τη Ρωσία, μέσα στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και των λοιπών εταίρων για την ευρωπαϊκή στρατηγική του μέλλοντος.

Οι συνομιλίες ήταν θετικές, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, εποικοδομητικές, και δεν το λέω με τη διπλωματική διάλεκτο, αλλά επί της ουσίας. Και πιστεύω ότι είναι η αρχή μιας καλής συνεργασίας, στην οποία θα προχωρήσουμε τους μήνες που έρχονται. H κα Κλίντον ήταν πάρα πολύ σαφής. Μίλησε για μια σχέση στρατηγικής σημασίας η οποία θα μεταφερθεί κιόλας σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες εργασίες, οι οποίες θα επεξεργάζονται και θα συζητούν ορισμένα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και τις δύο χώρες.