Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ




Η Δόμνα Σαμίου, η Ελένη Καραΐνδρου και η Σοφία Καλογεροπούλου τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην τέχνη και τον πολιτισμό με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» το Σάββατο, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Επειδή οι γυναίκες εκτός από έμπνευση δημιουργίας αποτελούν οι ίδιες ιδανικούς παραγωγούς πολιτισμού, εμείς φέτος επιλέξαμε να τιμήσουμε τη δημιουργία μέσα από το παράδειγμα τριών γυναικών» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για τη Δόμνα Σαμίου, «τη γυναίκα που αντιστάθηκε στη λαίλαπα του λαϊκισμού και την εμπορική εκμετάλλευση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, και έκανε στόχο ζωής την ανάδειξη και τη διάσωση της γνήσιας και αυθεντικής μορφής της».

Εκείνη, με τη σειρά της είπε ότι η βράβευσή της αποτελεί ηθική ικανοποίηση και αναγνώριση για όσα μπόρεσε να προσφέρει στον τόπο.

Η Ελένη Καραΐνδρου, η οποία «μέσα από τη μουσική της πετυχαίνει να 'παντρέψει' προσωπικά βιώματα γεμάτα Ελλάδα, αλλά και να σεβαστεί την έμπνευση των άλλων, την πένα του συγγραφέα και τη ματιά του σκηνοθέτη», ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την όμορφη διάκριση που τη συνδέει με την αγαπημένη πόλη της, την Αθήνα.

«Σε αυτή την πόλη ανακάλυψα το φωτεινό δρόμο της δημιουργίας» είπε η αναγνωρισμένη συνθέτης.

Η «ναϊφ» ζωγράφος Σοφία Καλογεροπούλου αφιέρωσε το μετάλλιο που τις απονεμήθηκε σε τρεις μορφές του ζωγραφικού στιλ που και η ίδια πρεσβεύει, στην Έφη Μιχελή, την Έρση Χατζημιχάλη και τη Μαρία Μπόκου.

«Η Σοφία Καλογεροπούλου, με τον δικό της τρόπο αγωνιά να περιγράψει αυτά που κινδυνεύουν να χαθούν: παραδόσεις, φύση, ιστορία. Και με αυτόν τον τρόπο τελικά καταφέρνει να τα διασώσει» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνη.
ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΕΠΕΙ.