Τρίτη 12 Μαΐου 2009

62ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ





















Ανοίγει αύριο η αυλαία του 62ου Φεστιβάλ Καννών, με συμμετοχές από μερικά από τα γνωστότερα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Κεν Λόουτς και η Τζέιν Κάμπιον. Ωστόσο, με τα στούντιο να κάνουν περικοπές εν μέσω οικονομικής ύφεσης, το λαμπερό φεστιβάλ αναμένεται να έχει φέτος χαμηλότερο προφίλ.


Το θρυλικό πάρτι του περιοδικού Vanity Fair ακυρώθηκε, πολλά πολυτελή γιοτ στο γραφικό λιμάνι της πόλης παραμένουν χωρίς ενοικιαστές, ενώ στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας εμφανίζονται επιφυλακτικά.

Για πρώτη φορά, το φεστιβάλ θα ανοίξει με ταινία κινουμένων σχεδίων, το «Ψηλά στον ουρανό» («Up») των στούντιο Disney – Pixar.

Ο Μπραντ Πιτ αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του για την ταινία «Inglourious Basterds» του Κουέντιν Ταραντίνο, μία από τις 20 υποψήφιες για τον περιζήτητο Χρυσό Φοίνικα που θα απονεμηθεί την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, στις 24 Μαΐου.

Ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες είναι και οι «Σπασμένες αγκαλιές» του Πέδρο Αλμοδόβαρ με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ, το «Looking for Eric» του Κεν Λόουτς με τον ποδοσφαιρικό αστέρα Ερίκ Καντονά, ο «Αντίχριστος» του Λαρς Φον Τρίερ και το «Bright Star» της Τζέιν Κάμπιον.

Παρά την κατήφεια λόγω της οικονομικής κρίσης, το κλείσιμο συμφωνιών αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Στα συν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τα στούντιο του Χόλυγουντ απολαμβάνουν μια πολύ καλή χρονιά από άποψη εισπράξεων.
Στα μείον για την κινηματογραφική βιομηχανία συγκαταλέγονται η προοπτική μιας συνεχιζόμενης ύφεσης, η μείωση στις πωλήσεις των DVD, καθώς και στις διαφημίσεις.

Πηγή: Reuters