Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΘΕΑΤΗΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ





































ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ"


Μουδιασμένοι ακόμη από το σοκ οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών, από τα επεισόδεια μεταξύ οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ το βράδυ του Σαββάτου προς ξημέρωμα Κυριακής... Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί καταστράφηκαν έτσι ξαφνικά οι περιουσίες τους και, κυρίως, γιατί η Αστυνομία δεν στάθηκε ικανή να τους προστατέψει.

Ο Γιάννης Τσομπανικόλας, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου, μετρά ζημιές όχι μόνο στο μαγαζί του, αλλά και στο αυτοκίνητό του που, σταθμευμένο στο σημείο της συμπλοκής, έγινε στόχος των χουλιγκάνων.

«Επί δυο ώρες», λέει, «έπεφταν πέτρες και μπουκάλια και οι αστυνομικοί, με ασπίδες και κράνη, στέκονταν στη γωνία και παρακολουθούσαν τις καταστροφές. Δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να μας προστατέψουν».

Μπροστά του χάσκει τρύπια ακόμη η βιτρίνα, που τους έσπασαν το βράδυ των επεισοδίων.

Απέναντι, αμίλητη η ιδιοκτήτρια του «Ανθόσπαρτου» παλεύει να μαζέψει με τη σκούπα και το φαράσι τα θρύψαλα, που πριν ήταν η βιτρίνα του γωνιακού της μαγαζιού.

Σοκαρισμένη ακόμη η Σταματία Κώστογλου ιδιοκτήτρια καταστήματος γυαλικών και διαμένουσα στον πάνω όροφο του κτιρίου, θυμάται κάθε λεπτομέρεια του στιγμών τρόμου που έζησε, παρακολουθώντας πίσω από τα κλειστά πατζούρια της (από τις 11.15 όπως λέει το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι λίγο μετά τη 1.00) την καταστροφική, για κάποιον ανεξήγητα λογικά λόγο, μανία των οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ.

«Μέχρι τον τρίτο όροφο έφτασαν οι πέτρες!», λέει. «Μου έσπασαν την είσοδο του μαγαζιού, ‘βούλιαξε’, απ’ τις πέτρες και τα μπουκάλια που πετούσαν, η πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας. Και δεν έχει ούτε δυο μήνες που τη φτιάξαμε!».

Το σημείο των επεισοδίων μπορεί να μη θύμιζε χθες τον «κρανίου τόπο» που είχαν μετατρέψει τον εμπορικό και κυκλοφοριακά κομβικό δρόμο το βράδυ του Σαββάτου οι οπαδοί των δυο ομάδων (είχε φροντίσει ο δήμος να βγάλει αμέσως συνεργεία καθαρισμού), τα σημάδια της καταστροφής όμως ήταν ακόμη φανερά, στις βιτρίνες που δεν πρόλαβαν να αντικατασταθούν και στο βλέμμα των ιδιοκτητών των καταστημάτων και των περίοικων.

Κι αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν, μετά από όλα αυτά, είναι γιατί η αστυνομία δεν έκανε ούτε μια προσαγωγή.

Αστυνομία: «Περιορίσαμε την επέκταση των επεισοδίων»

«Κάναμε ό,τι καλύτερο», υποστηρίζει η αστυνομία. «Καταφέραμε να μην επεκταθούν τα επεισόδια σε όλη την πόλη, τα περιορίσαμε στο σημείο της Παρθενίου Βαρδάκα και πείσαμε (;) 500 άτομα να διαλυθούν μέσα σε λίγα λεπτά».

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση, τα επεισόδια δεν κράτησαν πάνω από 20λεπτο, εξελίχθηκαν «ταχύτατα», η ίδια κατάφερε να συγκροτήσει αμέσως διμοιρία με κατάλληλη εξάρτυση και το επιχειρησιακό της σχέδιο λειτούργησε αποτελεσματικά.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ο ισχυρισμός της αστυνομίας ότι δεν περίμενε επεισόδια, παρότι ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι Αρειανοί θα εγκαινίαζαν τα γραφεία τους, με τη συνδρομή μελών των Συνδέσμων τους από όμορους νομούς κι ότι είχαν (πάντα έχουν) «ανοικτούς λογαριασμούς» με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Όσο για τους δράστες των επεισοδίων, μας διαβεβαίωσαν ότι, μπορεί να μην έγιναν προσαγωγές το βράδυ των επεισοδίων, τις επόμενες μέρες όμως θα σχηματιστεί δικογραφία εναντίον υπόπτων (που έχουν υπόψιν τους), που θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα.

Ο οποίος Εισαγγελέας, παρεμπιπτόντως, δεν βρισκόταν το βράδυ του Σαββάτου στο σημείο των επεισοδίων. Στο σημείο όπου 500 χούλιγκανς, έκαναν πάρτι, πλιατσικολογώντας και καταστρέφοντας ιδιωτική και δημόσια περιουσία.