Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΝ ...ΕΛΛΑΔΙ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου με στόχο να ανοίξει νέα εποχή στον τομέα αυτό εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από τις έρευνες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα πληρώνουμε το 4,6 % του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 11 δισ. ευρώ το χρόνο για την αγορά πετρελαιοειδών από το εξωτερικό και πιθανές επιτυχίες στον συγκεκριμένο τομέα θα σημάνουν αυτόματα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται εξάλλου οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε, δεν παραιτείται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και πρόσθεσε: «Είναι γνωστές οι συναντήσεις της Βέρνης και του Νταβός. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Σήμερα μιλάμε για όλη την ελληνική επικράτεια, δεν αναφερόμαστε σε επιμέρους σημεία. Μιλάμε για το νομικό πλαίσιο και τη νέα διοικητική δομή, δεν είναι η στιγμή που αποφασίζουμε πού θα γίνουν οι έρευνες».