Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ...

Από το Δημοτικό προδιαγράφεται η εξέλιξη των μαθητών, αφού όπως προκύπτει από σχετική έρευνα τα πρώτα μαθητικά χρόνια είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία των παιδιών.

Τα αποτελέσματα της αδημοσίευτης έρευνας, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, παρουσιάστηκαν σε διημερίδα με θέμα «Η αναμόρφωση του Λυκείου και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» που οργάνωσε ο Τομέας Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Αθηνών.

Η έρευνα παρακολούθησε τη μαθητική σταδιοδρομία 1.000 Ελλήνων μαθητών (δεν συμπεριέλαβε αλλοδαπούς) από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι και το Πανεπιστήμιο.

Όπως προέκυψε, οι μαθητές που αποφοιτούν από το Δημοτικό με βαθμό 9 και 10 εισάγονται στο Πανεπιστήμιο σε ποσοστό 90% και 95% αντίστοιχα.

Για όσους έχουν 8 στο απολυτήριο οι πιθανότητες εισαγωγής είναι μικρές, ενώ για όσους έχουν από 7 είναι ελάχιστες ώς μηδαμινές.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 55% των μαθητών που εγγράφονται στην Α’ Δημοτικού δεν φθάνουν μέχρι το τέλος του Λυκείου, ενώ περίπου 2 στους 10 δεν ολοκληρώνουν καν την υποχρεωτική εκπαίδευση.