Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
































Κανένα απολύτως κρούσμα του ιού της γρίπης Α δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, ωστόσο εντείνονται τα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και επιστημονικών φορέων και αντικείμενο τις εξελίξεις από το μέτωπο της εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης.

Οπως ανακοινώθηκε, η χώρα μας έχει επάρκεια αντι-ϊικών φαρμάκων, τα οποία όμως θα χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση οι παραβάτες φαρμακοποιοί θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα.

Β. Ελλάδα: Ετοιμότητα για ενδεχόμενο κρούσμα

Πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν επιτυχώς ενδεχόμενο κρούσμα της «νέας γρίπης» δηλώνουν οι φορείς της υγείας της βόρειας Ελλάδας, όπως υπογραμμίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη, που είχε χθες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, με υπηρεσιακούς παράγοντες της δημόσιας υγείας στο χώρο ευθύνης του υπουργείου.
Κανένα «ύποπτο» κρούσμα της νέας γρίπης των χοίρων δεν έχει εντοπιστεί στη βόρεια Ελλάδα, σημείωσε η διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, τονίζοντας πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού. Όπως σημείωσε η ίδια, ένα περιστατικό με συμπτώματα γρίπης, που εξετάστηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, διαπιστώθηκε πως ήταν αρνητικό.


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Προς συναγερμό «6»

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -ΠΟΥ- ενδέχεται να αυξήσει στο ανώτατο επίπεδο της εξάβαθμης κλίμακας το συναγερμό για το νέο στέλεχος της γρίπης Η1Ν1, γνωστής ως «γρίπης των χοίρων» και να κηρύξει πανδημία, όπως προκύπτει από δηλώσεις της επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού σε συνέντευξή της στην εφημερίδα El Pais.

«Το επίπεδο έξι δεν σημαίνει, με κανέναν τρόπο, ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό γιατί (διαφορετικά) όταν ανακοινώσουμε το επίπεδο έξι θα προκληθεί ασκόπως πανικός», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.

«Οι ιοί της γρίπης είναι πολύ απρόβλεπτοι, πολύ παραπλανητικοί... Δεν πρέπει να είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι. Δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον H1N1 να διασταυρωθεί με άλλους ιούς. Γι΄ αυτό βρισκόμαστε σε συναγερμό».