Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Βρέθηκαν δύο συνθέσεις του Μότσαρτ

Δύο άγνωστα έως σήμερα έργα του Μότσαρτ βρέθηκαν και παρουσιάστηκαν από το Ίδρυμα Μοτσαρτέουμ στο Ζάλτσμπουργκ.

«Οι υπηρεσίες ερευνών του Διεθνούς Ιδρύματος Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ ταυτοποίησε δύο συνθέσεις, οι οποίες από πολλού χρόνου βρίσκονταν ήδη στην κατοχή του, ως έργα της νεότητος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ», ανακοίνωσε το Ίδρυμα.

Τα δύο μουσικά έργα για πιάνο, ένα τετράλεπτο κοντσέρτο και ένα πρελούδιο διάρκειας ενός λεπτού, εκτελέσθηκαν για τους δημοσιογράφους στο ίδιο το πιάνο του Μότσαρτ, στην παλαιά οικογενειακή του κατοικία στην γενέτειρα του συνθέτη από τον Αυστριακό πιανίστα Φλοριάν Μπίρσακ, επίσης καταγόμενο από το Ζάλτσμπουργκ.

Το Διεθνές Ίδρυμα Μοτσαρτέουμ έχει ως αποστολή να διαφυλάσσει την κληρονομιά του εμπνευσμένου συνθέτη, να ερευνά και να διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις.

Τα δύο αυτά έργα δεν είναι τα μόνα που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε εντοπισθεί στη Βιβλιοθήκη της Νάντ μία ανέκδοτη σύνθεση του Μότσαρτ, που είχε παραμείνει στα αρχεία της επί έναν αιώνα και πλέον. Το 2006, στην επέτειο από τα 250 της γέννησης του συνθέτη, ανακαλύφθηκε στο Ζάλτσμπουργκ ένα Αλέγκρο για πιάνο, που πιθανώς είχε συνθέσει ο Μότσαρτ σε ηλικία έξι έως 13 ετών.