Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ AIDS























Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν δύο νέα ανθρώπινα αντισώματα που επιτίθενται στον ιό του AIDS, μια εξέλιξη που αναπτερώνει τις ελπίδες για την ανάπτυξη εμβολίου.

Τα αντισώματα (PG9 και PG16) ανακαλύφθηκαν σε ένα μικρό ποσοστό οροθετικών ατόμων και φαίνεται ότι συνδέονται σε δύο θέσεις της επιφάνειας του ιού η οποία δεν αλλάζει συχνά μέσω μεταλλάξεων.

Οι δύο αυτές θέσεις του ιού θα μπορούσαν να αποτελέσουν το στόχο νέων εμβολίων, ελπίζουν οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στο περιοδικό Science.

«Ίσως έχουμε τώρα μεγαλύτερη πιθανότητα να σχεδιάσουμε ένα εμβόλιο που θα προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων ευρείας εξουδετέρωσης, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι κλειδί για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου» δήλωσε στο Reuters ο Ντένις Μπαρτον του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Από τα δεκάδες υποψήφια εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, κανένα δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη προληπτικών ή θεραπευτικών εμβολίων: Πρώτον, ο ιός HIV μολύνει τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία κανονικά εμποδίζουν τη μόλυνση από ιούς. Δεύτερον, τα γονίδια του HIV μεταλλάσσονται συνέχεια, και κάθε ασθενής φέρει εκατομμύρια διαφορετικές ποικιλίες του ιού.

Τα δύο αντισώματα, ικανά να αναγνωρίζουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του HIV, ανακαλύφθηκαν στο ένα δέκατο των 1.800 οροθετικών ατόμων που εξετάστηκαν τη βοήθεια μιας νέων τεχνικών ανάλυσης του αίματος.

Ακόμα και αν η ανακάλυψη δεν οδηγήσει σε αποτελεσματικό προληπτικό εμβόλιο, εκτιμούν οι ερευνητές, τα ίδια τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία.