Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΜΠΕΣ Η ΑΓΓΕΛΑ

Την εμπιστοσύνη τους στην Ανγκελα Μέρκελ έδειξαν οι γερμανοί ψηφοφόροι, με αποτέλεσμα η συντηρητική καγκελάριος να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση βάσει μίας κεντροδεξιάς συμμαχίας της αρεσκείας της, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 33,8%, το οποίο όμως είναι το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό τους από το 1949.

Οι Φιλελεύθεροι του FDP, όμως, κατορθώνουν να αποσπάσουν ποσοστό 14,6%, που είναι το καλύτερο που έχουν επιτύχει ποτέ στην εκλογική ιστορία της Γερμανίας.

Ωστόσο, εμφανής είναι η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών, που με 23% έπεσαν στο χαμηλότερο εκλογικό τους ποσοστό από τον πόλεμο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει 34,2% προ 4ετίας, πριν συμφωνήσουν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ στον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλης συνεργασίας».


Μεγάλη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών

Αγνοημένοι όσο ποτέ άλλοτε από το εκλογικό σώμα, οι Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν στην αντιπολίτευση μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, καθώς συγκέντρωσαν μόλις το 23%, που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του.