Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ..ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ



Πρόεδρο με τετραετή θητεία που θα δίνει λόγο στη βάση της Νέας Δημοκρατίας


Σημεία  παρεμβάσεων Ντόρας Μπακογιάννη στον διάλογο με τους Νεοδημοκράτες στο Κιλκίς και την Πιερία
Θέλω να σας καλέσω να ζητήσετε από όλους εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται γι’ αυτό το μεγάλο κόμμα, γι’ αυτή τη μεγάλη παράταξη, να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν το νέο αρχηγό της Νεας Δημοκρατίας τον οποίο εκείνοι επιθυμούν Να συμμετέχουν διότι θα είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε ακριβώς τη νέα μεγάλη μαγιά η οποία θα αποτελέσει την οργανωμένη βάση αυτού του κόμματος. Είναι σημαντικό να τους πείσουμε ότι πρέπει να έρθουν. Ξέρω ότι είναι απογοητευμένοι, ξέρω ότι είναι στεναχωρημένοι, ξέρω ότι πολλοί ίσως δεν έχουν διάθεση να το κάνουν. Πρέπει όμως να έρθουν.
Πρέπει  να έρθουν και να συμμετέχουν στη  διαδικασία, γιατί  αυτή θα είναι η  πρώτη από μια  σειρά ψηφοφοριών όπου θα τους ρωτάμε τη γνώμη τους και θα καταγράφεται η γνώμη τους.
Έκανα ήδη  μια πρόταση. Ο Πρόεδρος του  κόμματος να εκλέγεται  με θητεία. Πήγα στη  Νομαρχιακή Επιτροπή και μου λέει ένας φίλος και συναγωνιστής: «Καλά», μου λέει, «τι θα γίνει δηλαδή, ο Πρόεδρος του κόμματος κάθε 4 χρόνια θα επανεκλέγεται;». Και είπα «ναι», γιατί πιστεύω ότι όπως όταν είμαστε βουλευτές δίνουμε λογαριασμό στην εκλογική μας βάση και μας κρίνει, μας επιβεβαιώνει ή μας στέλνει σπίτι μας, έτσι πρέπει και ο Πρόεδρος του κόμματος να επιβεβαιώνεται από τη βάση και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Να  ξέρουμε και  να ξέρει ότι θα δίνει πάντα λογαριασμό. Εγώ ζητάω την εμπιστοσύνη σας. Δε σας ζητάω «λευκή επιταγή» και δε θέλω να μου δώσετε «λευκή επιταγή». Σας ζητάω την εμπιστοσύνη σας με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβα.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να γυρίσει  σελίδα. Πρέπει όμως η καινούρια σελίδα που θα ξαναγραφτεί να είναι μια σελίδα η οποία θα βασίζεται σε ουσιαστικές νέες αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας μας. Το πρώτο πράγμα στο οποίο νομίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε είναι ότι απομακρυνθήκαμε από τη βάση μας, ότι δεν ακούσαμε τη βάση. Και αυτό είχε δυσάρεστα  αποτελέσματα. Διότι μην ακούγοντας τη βάση χάσαμε το βηματισμό μας με την κοινωνία και απομακρυνθήκαμε από αυτήν. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Πρέπει λοιπόν να κάνουμε  μια καινούρια αρχή. Πρέπει να κάνουμε  μια καινούρια προσπάθεια. Το χρωστάμε πάνω  απ’ όλα στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας. Το χρωστάμε στους Νεοδημοκράτες, το χρωστάμε στους εαυτούς μας. Πρέπει να κάνουμε τη σωστή ανάλυση του τι έφταιξε. Όχι με ψυχολογικούς όρους, αλλά με πολιτικούς όρους. Είπα στη Θεσσαλονίκη ότι μπήκα μπροστά σε αυτό τον αγώνα και ζητάω την εμπιστοσύνη σας και με τη καρδιά σας και με το μυαλό σας.
Και το τόνισα ότι τα θέλω και τα δύο, διότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε. Πώς θα είναι το κόμμα του αύριο το οποίο θέλουμε να χτίσουμε. Το πρώτο πράγμα το οποίο θέλω να σας πω και θέλω να το γνωρίζετε, γιατί αποτελεί τον κύριο γνώμονα κάθε πράξης μου, είναι ότι θέλω μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία, μια ενωμένη Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία η οποία θα έχει όλο το ιδεολογικοπολιτικό της εύρος.
Μόνο έτσι η Νέα  Δημοκρατία μπορεί να φτάσει στα ποσοστά  τα οποία επιθυμούμε  για να αποτελέσουμε εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Μόνο έτσι η Νέα Δημοκρατία μπορεί αξιόπιστα να ξαναζητήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Δεύτερο, θέλουμε μια  Νέα Δημοκρατία η οποία να είναι  οργανωμένη έτσι ώστε να ακούγεται  η φωνή των μελών της. Να έχουν  ρόλο τα μέλη της, να έχουν λόγο. Και για να έχουν ρόλο και λόγο πρέπει να μπορούν να έχουν συμμετοχή στις αποφάσεις. Να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις σε κάποιο δωμάτιο στη Ρηγίλλης. Αλλά να λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν το Κιλκίς στο Κιλκίς, από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Από τους ανθρώπους που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
Η Νέα Δημοκρατία είναι  ένα μεγάλο πολυτασικό κόμμα. Τι θα πει πολυτασικό κόμμα. Θα πει ότι  υπάρχουν άνθρωποι συντηρητικοί, άνθρωποι της ονομαζόμενης κοινωνικής δεξιάς, άνθρωποι φιλελεύθεροι, άνθρωποι κεντροδεξιοί, άνθρωποι που λένε σκέτα ότι είναι δεξιοί. Όλοι αυτοί αποτελούν τη μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Και όλοι πρέπει να έχουν ποσοστό στον τελικό λόγο που θα προκύψει για να είναι συνθετική η θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Αν δεν έχουν  λόγο, αν θα υπάρξει μία και μόνο άποψη, τότε κάποιοι άλλοι θα νιώσουν ότι είναι στο περιθώριο. Εγώ δε θέλω μια τέτοια Νέα Δημοκρατία. Θέλω μια Νέα Δημοκρατία που όλοι θα ξέρουν ότι έχουν τη θέση τους σε αυτό το καινούριο κόμμα το οποίο πάμε να χτίσουμε. Όλοι θα έχουν τη θέση τους Δε θα κάνει κουμάντο μια ομάδα, μια παρέα στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα είμαστε όλοι μαζί με συγκεκριμένες διαδικασίες. Με νέο πολιτικό λόγο, με νέο πρόσωπο.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα πρέπει να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση  και δυναμική αντιπολίτευση και  πρέπει να είναι γρήγορα έτοιμη γι’ αυτό. Πάρτε παράδειγμα τα παιδιά των STAGE. Είναι αδιανόητο σήμερα αυτό το οποίο συμβαίνει. Το είπε και επισήμως το κόμμα ότι θα βρίσκεται δίπλα σε αυτά τα παιδιά, αλλά είναι αδιανόητο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας έρχεται μια κυβέρνηση η οποία δεν υπολογίζει τίποτα.
Δεν υπολογίζει ότι 5 χρόνια κάποιοι άνθρωποι δούλευαν. Εγώ να δεχτώ την κριτική ότι μπορεί να μην έγιναν όλα σωστά. Αλλά είναι  ποτέ δυνατό να ξεχάσει κανείς ότι  αυτά τα παιδιά δούλευαν και εις  βάρος αυτών των παιδιών να παίρνονται οι αποφάσεις σήμερα, χωρίς να τα μοριοδοτούν καν, κάτι το οποίο είναι το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσε να γίνει, διότι εν πάση περιπτώσει  την εμπειρία σίγουρα την είχαν.
Φίλες και φίλοι, με ρεβανσισμούς και με τέτοιου είδους αποφάσεις δε λύνονται τα προβλήματα στη χώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε πρόταση η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα προς τα εμπρός. Δεν είμαστε όμως έτοιμοι να αποδεχτούμε λογικές οι οποίες αφήνουν πολλά ανοιχτά ερωτηματικά για τα κίνητρα τα οποία έχουν οι κυβερνώντες σήμερα.