Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

«κόκκινο στα Ι.Χ-πράσινο στους πολίτες».



50 καλούς λόγους υπέρ της ποδηλασίας παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του ο δήμος Καρδίτσας, που κατάφερε, να γίνει πόλη-πρότυπο, με ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και να δείξει «κόκκινο στα Ι.Χ-πράσινο στους πολίτες». Ξεχωρίσαμε ορισμένους από αυτούς.


Η ποδηλασία είναι θεραπευτική και ευεργετική για το σώμα, βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία, εξασφαλίζει περισσότερο μυϊκό τόνο, αυξάνει την ωστική μάζα και διατηρεί το δέρμα πιο καθαρό. Επίσης, μειώνει τα κιλά (οι νέοι ποδηλάτες μπορούν να χάσουν 6 κιλά τον πρώτο χρόνο ποδηλασίας), το στρες και τα έξοδα στους γιατρούς, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και τη διάθεση για δουλειά και ζωή.

Ακόμη, μας γλυτώνει από διάφορα έξοδα: από αυτά που θα ξοδεύαμε για τη μετακίνηση, για γυμναστήρια και σάουνες, για πάρκινγκ.

Επιπλέον κάνει οικονομία και στο δήμο: δε φθείρονται οι δρόμοι, μειώνεται η ζήτηση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, η ανάγκη για περισσότερο μπετόν και άσφαλτο και για μέτρα κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης.

Όσο για τον ευεργετικό αντίκτυπο περιβάλλον, είναι γνωστό ότι μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, τη ρύπανση του αέρα (οι ποδηλάτες δεν έχουν εξατμίσεις), την ηχορύπανση, τη ρύπανση των υδάτων (τα ποδήλατα δεν στάζουν υγρά φρένων και αντιψυκτικά) και, δια τούτων, επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού ένα ταξίδι 6 μόλις χιλιομέτρων με ποδήλατο, γλυτώνει τον αέρα που αναπνέουμε από 6,5 κιλά ρύπους.

Τέλος, η ποδηλασία κάνει καλό στην κοινωνική ζωή: το να ποδηλατείς στη γειτονιά σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συναντήσεις τους γείτονες σου, ενώ το να ποδηλατείς γενικώς είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να γνωρίσεις και ξένους με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι να υπάρχουν ασφαλείς διαδρομές για τους ποδηλάτες. Διότι σε αντίθετη περίπτωση (όπως συμβαίνει στην πόλη της Κατερίνης), η ποδηλασία μπορεί να αποδειχθεί άκρως στρεσογόνα, έως και επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα του ποδηλάτη.