Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΟΡΕΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑ

Παρουσιάστηκε από τη Ν.Ε.Τ.Π Πιερίας το νέο προωθητικό υλικό για την τουριστική προβολή της Ορεινής Πιερίας, κατά τη χθεσινή τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία συμμετείχε ο Νομάρχης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι δήμων και τουριστικοί φορείς της Πιερίας.




Και επισήμως η τουριστική πολιτική στην προβολή της Πιερίας, διευρύνεται αφού με μια ολοκληρωμένη καμπάνια η ΝΕΤΠ επιχειρεί να προβάλει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη ορεινή Πιερία, η οποία χρόνο με το χρόνο απέκτησε υποδομές κατάλληλες για την υποδοχή επισκεπτών και πλέον είναι πανέτοιμη να ανταγωνιστεί (σε υποδομές, υπηρεσίες και τιμές), τους άλλους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας.

Με τη βοήθεια του Leader, έγιναν ξενώνες, ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων και η κατάσταση βελτιώθηκε στην «ύπαιθρο», όπως είπε ο Γ. Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που λειτούργησε «πολλαπλασιαστικά» προς όφελος της περιοχής των Πιερίων, ήταν το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαστεργίου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της ΝΕΤΠ για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα φάνηκαν ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι, όταν εν μέσω κρίσης ο νομός μας το πέρασε με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, οι οποίες ήταν σαφώς λιγότερες από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι ειδικά για την επόμενη χρονιά, οι προσπάθειες όλων των τουριστικών παραγόντων θα πρέπει να ενταθούν, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία η προσεχής τουριστική περίοδο αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε το προωθητικό υλικό για την τουριστική προβολή της ορεινής Πιερίας, το οποίο περιλαμβάνει πολυσέλιδο λεύκωμα με φωτογραφίες και στοιχεία για κάθε περιοχή στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, Ντοκιμαντέρ με οδοιπορικό στα κυριότερα σημεία της ορεινής Πιερίας, τουριστικό οδηγό, αλλά ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου ο εν δυνάμει επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του έτους στην Πιερία.

Το υλικό που αφορά την ορεινή Πιερία, όπως αναφέρθηκε, έρχεται να συμπληρώσει την τουριστική προβολή της Πιερίας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε ρίξει κυρίως το βάρος στον παραλιακό τουρισμό. Στόχος του επιπλέον τουριστικού υλικού είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Πιερίας και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, αφού όπως επισημάνθηκε ο νομός μας είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας μας, που διαθέτει εξαιρετικά τοπία (και υποδομές πλέον) που μπορούν να υποδεχθούν επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.



Η προβολή της Πιερίας τη σεζόν που πέρασε



Σε 16 εκθέσεις του εξωτερικού και σε 5 εκθέσεις στο εσωτερικό, έδωσε το δυναμικό παρόν η ΝΕΤΠ, ακολουθώντας τη σταθερή πολιτική που χάραξε πριν από 10 και πλέον χρόνια, όπως αναφέρθηκε. Όσον αφορά την προηγούμενη σεζόν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γραμματέας της Ν.Α. Πιερίας, η ΝΕΤΠ επέλεξε να «επενδύσει» διαφημιστικά σε περιοχές εκτός Πιερίας και κυρίως σε εκείνες όπου η πρόσβασή προς το νομό μας μέσω της Εγνατίας Οδού είναι εύκολη. «Οι τουριστικές προβολές αυξήθηκαν σε περιοχές που συνδέονται με την Εγνατία Οδό, από τη Φλώρινα μέχρι της Αλεξανδρούπολη», ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης, σημειώνοντας ότι έγιναν διαφημιστικές καταχωρίσεις σε έντυπα της περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας, ενώ επιλέχθηκε και η προβολή μέσω μεγάλων διαφημιστικών σε κομβικά σημεία του οδικού άξονα της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας, καθώς και μέσα στις πόλεις, όπως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Λάρισα κ.α..

Ο κ. Ελευθεριάδης, έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες της ΝΕΤΠ να προβάλει τον Όλυμπο μέσω της συμμετοχής του για την ανακήρυξη του βουνού ως ένα από τα 7 θαύματα της φύσης, τονίζοντας ότι αυτή η συμμετοχή ενεργοποίησε δυνάμεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, καταφέρνοντας να αναδείξει το βουνό των Θεών δεύτερο στην κατηγορία του στον κόσμο.

Από τις αναφορές του κ. Ελευθεριάδη δεν έλειψε και το ταξίδι αντιπροσωπείας της Ν.Α. Πιερίας στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι δόθηκε η ευκαιρία να προβληθεί ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή μας σε ένα πολυπληθές κοινό, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερη σημαντική στιγμή εκείνη της υπογραφής της «συνθήκης της Ταϊάν», στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Διάσημων Βουνών του Κόσμου.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την Άνοιξη αναμένεται στην Πιερία πολυπληθής Κινεζική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τουριστικούς φορείς και δημοσιογράφους και αυτό που θα πρέπει να συζητηθεί το συντομότερο στη ΝΕΤΠ είναι η οργάνωση ενός αντίστοιχου ταξιδιού στην Σαντογκ, μια επαρχία με πληθυσμό 96 εκατομμύρια ανθρώπους.




Ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση της η ΝΕΤΠ, δεν έλειψαν και τα παράπονα από τον νομάρχη Πιερίας, κυρίως για εκείνους που δηλώνουν απρόθυμοι να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των εκθέσεων στο εξωτερικό. «Θα ήταν ευχής έργο η παρουσία ενός τουλάχιστον τουριστικού πράκτορα ή ξενοδόχου στις εκθέσεις του εξωτερικού», είπε ο κ. Παπαστεργίου, θυμίζοντας ότι η ΝΕΤΠ δεν είναι ούτε ξενοδόχος, ούτε πράκτορας, αλλά και ούτε έχει τη δυνατότητα να κλείσει συμφωνίες. «Ο μόνος ρόλος της είναι να ανοίγει νέους δρόμους, προς νέες τουριστικές αγορές», είπε καταλήγοντας ο νομάρχης.