Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ετήσια έκθεση UNAIDS και ΠΟΥ: 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS



Είκοσι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από το AIDS από τότε που εμφανίστηκε η νόσος και 60 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί, αλλά ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώθηκε κατά 17% την τελευταία οκταετία, αναφέρει η ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS/ONUSIDA) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Σανγκάη.
"Από τότε που ξέσπασε η επιδημία, σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές που έχουν σχέση με τον ιό", αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ που συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σχεδόν 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με τον ιό του AIDS. Ωστόσο στην έκθεση αναφέρεται ότι περισσότεροι οροθετικοί και νοσούντες ζουν περισσότερο λόγω της διαθεσιμότητας των αντι-ιικών φαρμάκων.
Περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν με τον ιό HIV και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της νόσου πέρυσι.
"Ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 10% τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη σωτήρια φαρμακευτική αγωγή", προστίθεται στην έκθεση.
"Η τάση την τελευταία οκταετία δείχνει μείωση των νέων λοιμώξεων κατά 17% από το 2001, ενώ η μεγαλύτερη πρόοδος παρατηρείται στην υποσαχάρεια Αφρική", προσθέτει.
"Η καλή είδηση είναι ότι έχουμε αποδείξεις πως η μείωση που παρατηρούμε οφείλεται, τουλάχιστον μερικώς, στα προγράμματα πρόληψης" και ενημέρωσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS Μισέλ Σιντεμπέ, σύμφωνα με ανακοίνωση.
"Νιώθουμε ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι", δήλωσε ο δρ Χιρόκι Νακατάνι, ο επικεφαλής για τον HIV/AIDS του ΠΟΥ.
Ο Νακατάνι είπε ότι το 42% των ανθρώπων που ζουν με το AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες, λαμβάνουν θεραπεία αλλά πρόσθεσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει ακόμη "πολλές προκλήσεις" στην καταπολέμηση της μετάδοσης του ιού.
Από το 2001 όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη Δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, οι νέες λοιμώξεις σε ετήσια βάση στην υποσαχάρεια Αφρική μειώνονταν κατά περίπου 15%, δηλαδή 400.000 το 2008.
"Στην ανατολική Ασία τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά περίπου 25% και στη νότια και νοτιοανατολική Ασία κατά 10% στην ίδια χρονική περίοδο.
"Στην ανατολική Ευρώπη μετά μια σημαντική αύξηση στις νέες λοιμώξεις μεταξύ των τοξικομανών, η επιδημία μειώθηκε σημαντικά".
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ενημέρωση για την επιδημία του AIDS το 2009, αποκαλύπτουν ότι ο ιός ήταν σημαντικός παράγοντας στους θανάτους γυναικών την ώρα του τοκετού.
Στη Νότια Αφρική σχεδόν 50.000 μητρικοί θάνατοι που είχαν σχέση με τον ιό, καταγράφηκαν το 2008.
Η απομόνωση του AIDS πρέπει να σταματήσει. Το ήμισυ όλων των μητρικών θανάτων στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική οφείλονται στον ιό", είπε ο Σιντιμπέ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εικόνα της επιδημίας του AIDS έχει αλλάξει και οι προσπάθειες πρόληψης δεν συμβαδίζουν με την αλλαγή αυτή.
Η μετάδοση του ιού στην Ασία κατά το παρελθόν οφείλετο κυρίως στην πορνεία και στην κοινή χρήση ναρκωτικών από τοξικομανείς. Σήμερα η μετάδοση πλήττει όλο και περισσότερο τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
Στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία ενώ η νόσος περιοριζόταν στους τοξικομανείς, σήμερα μεταδίδεται στους ερωτικούς συντρόφους των τοξικομανών.
Ωστόσο στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι λοιμώξεις με HIV αυξήθηκαν ξανά σε ορισμένες χώρες.



Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Γερμ.Πρακτ.-Ρόιτερ)