Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΤΑ 2 Η ΧΩΡΑ

Οι κατολισθήσεις βράχων (ή «μικρών και μεγάλων λίθων», όπως αναφέρει η Αιγαίο ΑΕ), τα ξημερώματα της Πέμπτης στο ύψος των Τεμπών, έγινε η αιτία να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή. Η διέλευση πλέον και για όσο χρειαστεί από και προς την Αθήνα, γίνεται κυρίως μέσω της (απαρχαιωμένης) 13ης Εθνικής Οδού.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κατολισθήσεις στην περιοχή έγιναν εντονότερες το βράδυ της Τετάρτης και κορυφώθηκαν, με τραγικά αποτελέσματα το πρωί της Πέμπτης. Από το βράδυ της Τετάρτης η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί στην κοιλάδα των Τεμπών με σκοπό συνεργεία της Εταιρίας να εκτελέσουν εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και επισκευής που απαιτούνται για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων.

Το πρωί της Πέμπτης, στο σημείο των κατολισθήσεων, έφτασε μαζί με συνεργάτες του και ο άτυχος 62χρονος Διευθυντής του Έργου. Οι «σποραδικές πτώσεις» έγιναν εντονότερες και «χωρίς καμία ένδειξη», σύμφωνα με την Αιγαίο, προκλήθηκε «κατολίσθηση μικρών και μεγάλων λίθων» με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί ο Διευθυντής του Έργου και να βρει ακαριαίο θάνατο. Τυχεροί στάθηκαν οι άλλοι δύο συνεργάτες του, οι οποίοι κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Η ταλαιπωρία για τους οδηγούς αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον και σήμερα, αφού στο σημείο όπου έκλεισε η Εθνική Οδός δεν υπάρχει παράλληλο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα η κίνηση να προωθείται κυρίως στο δίκτυο της παλαιάς Εθνικής Οδού, όπου το οδόστρωμα είναι από κακό έως και επικίνδυνο σε κάποια σημεία του, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής εναλλακτική διαδρομή.

Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου προς την Επαρχιακή Οδό Συκουρίου–Λάρισας και στη συνέχεια μέσω της ΠΕΟ Λάρισας-Θεσσαλονίκης έως τον Α.Κ. Γυρτώνης, όπου συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης-Αμπελώνα-Τυρνάβου-Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης και εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.

Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας προς Βέροια (Εγνατία Οδό)-Κοζάνη και έως τον Α.Κ. Γυρτώνης, όπου συνεχίζουν μέσω της ΠΕΟ Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας και εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου.