Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΒΙΖΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και πολίτες της ΠΓΔΜ θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέουν από αυτό το Σαββατοκύριακο μόνο με τα βιομετρικά τους διαβατήρια, σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν. Και οι τρεις χώρες στέλνουν πολίτες τους ταξίδι σε ευρωπαϊκούς προορισμούς γιορτάζοντας την κατάργηση της βίζας.

Περίπου 50 Σέρβοι υπήκοοι αναχώρησαν την Παρασκευή αεροπορικώς από το Βελιγράδι. Πρώτος σταθμός τους είναι η Βρυξέλλες. Στην συνέχεια θα μεταβούν στη Ρώμη, το Βερολίνο και το Παρίσι παραμένοντας δύο ημέρες σε κάθε πρωτεύουσα.
Οι Σέρβοι, που είναι στην πλειοψηφία τους νέοι και επιλέγησαν κατά την διάρκεια ενός διαγωνισμού «Η Ευρώπη για όλους», δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία μέχρι σήμερα να ταξιδέψουν εκτός Σερβίας.
Η εξαίρεση για τις θεωρήσεις εισόδου ισχύει από το Σάββατο και αφορά πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ που κατέχουν βιομετρικά διαβατήρια. Το μέτρο υιοθετήθηκε στις 30 Νοεμβρίου από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και αναμενόταν διακαώς από πολλά χρόνια στις τρεις αυτές βαλκανικές χώρες.
Οι νεαροί Σέρβοι θα γίνουν δεκτοί στις Βρυξέλλες από πολλούς αξιωματούχους και κυρίως από τον επίτροπο της ΕΕ για την διεύρυνηση Όλι Ρεν.
Στα Σκόπια πολλές χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης για να εορτάσουν την άρση της βίζας. Για σήμερα, Σάββατο, έχει προγραμματισθεί ένα ταξίδι πολιτών της ΠΓΔΜ, ενώ την Κυριακή 100 Μαυροβούνιοι θα επισκεφθούν τη Ρώμη.

Newsroom ΔΟΛ