Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Περαιτέρω μείωση κατά 5% των αποδοχών στο δημόσιο

Στις 7 Μαρτίου οι Βρυξέλλες θα έχουν λάβει το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Νωρίτερα, η κυβέρνηση θα έχει παρουσιάσει τα πρόσθετα μέτρα που εδώ και λίγες μέρες ζητούν επιτακτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Ε.Ε) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕκΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ).

Όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συνήλθε υπό τον Πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, αν είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, δηλαδή να εμφανισθούν ως επιλογή της κυβέρνησης και όχι ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η Ε.Ε.

Έτσι θα είναι ηπιότερα και θα θέτουν εκτός την περικοπή του 14ου μισθού σε 550.000 δημοσίους υπαλλήλους , για τον οποίο πιέζει η Κομισιόν και το ΔΝΤ και απεύχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι το νέο πακέτο μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει:

*Περαιτέρω μείωση κατά 5% των αποδοχών στο δημόσιο,

* Πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις,

*Αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-3 μονάδες με καθιέρωση συντελεστή πολυτελείας,

* Νέες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε επίσης η συνεχής αύξηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο αλλά και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση που σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ το 2009.


Πηγή: Ισοτιμία