Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

"Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σε Δίον και Μακρύγιαλο" ( 17/03/2010 )





Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ., έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Μακρυγιάλου.

Οι αρχαιολόγοι, με Επικεφαλής τον κ. Μάνθο Μπέσιο, σε αγροτεμάχιο της περιοχής ανακάλυψαν δύο συστάδες τάφων της περιόδου όπου άκμαζε η Αρχαία Πύδνα. Επίσης, τριώροφη έπαυλη, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Δίον.
Τα ευρήματα στον Μακρύγιαλο

Η πρώτη συστάδα τάφων χρονολογείται τον 4ο αιώνα και αντιπροσωπεύεται από μεγάλα σκάμματα, ενώ οι νεκροί τοποθετούνταν επάνω σε ξύλινες κλίνες. Μεταξύ άλλων,  οι αρχαιολόγοι έχουν συλλέξει από τους τάφους πολλά αγγεία, κυρίως πήλινα αλλά και χάλκινα. Ακόμη, βρέθηκαν  χρυσά κοσμήματα στις γυναικείες ταφές, πήλινα ειδώλια στις παιδικές, αλλά και διάφορες διακοσμήσεις από τις κλίνες.

Η δεύτερη  συστάδα αντιπροσωπεύεται με τέσσερις τάφους που ανήκουν στον 3ο αιώνα π.Χ, με μικρότερα όμως σκάμματα. Σε αρκετούς τάφους ανακαλύφθηκαν  χάλκινα και επίχρυσα στεφάνια, ενώ βρέθηκαν αρκετά χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα της εποχής. «Ο 4ος αιώνας ήταν μια περίοδος ακμής για την αρχαία Πύδνα κάτι που αποτυπώνεται στα ταφικά τους έθιμα. Αργότερα όμως  περιορίζονται τα προνόμια του λιμανιού όπως και οι μεγαλεπήβολες ταφές», ανέφερε η Αρχαιολόγος της ΚΖ  ΕΠΚΑ κ. Αθηνά Αθανασιάδου.



Οι ανασκαφές
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, το οποίο ανήκει στη αρχαιολογική ζώνη της Πύδνας, ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από αίτημα του ιδιοκτήτη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τον Ιανουάριο οι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω σε  τμήμα ενός αρχαίου δρόμου, ο οποίος συνέδεε τη Βεργίνα, τη Πύδνα και το Δίον και στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν οι συστάδες των τάφων.

PIERIA-GR Ευτυχώς που υπάρχουν και τα αρχαία... Σ αυτήν την Πιερία μου μόνο οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ...ΑΣΤΕΡΙΑ! Οι νυν φιλοξενουμενοι άστα βράστα! Ακόμα και σήμερα μας δίνουν, την ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ, εξ αυτών...  ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ κι εμείς στον κόσμο μας! ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΟΜΩΣ ΚΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ...ΔΩΣΟΥΝ!