Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η ΕΣΕΤ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ




Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου προβάλει τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Κίνα

Ελληνική Συμμετοχή στον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Με πρωτοβουλία της ΕΣΕΤ συμμετείχαν χορευτικά τμήματα και καλλιτέχνες από την Εύβοια. Στην πρόσκληση της επόμενης κινέζικης πρωτοχρονιάς κλήθηκαν να συμμετάσχουν πολιτιστικοί φορείς και καλλιτέχνες από την Πιερία.

Μπορεί για τον δυτικό κόσμο το έτος 2010 να ξεκίνησε την πρώτη Ιανουαρίου, για την Κίνα όμως και τις γειτονικές χώρες η Πρωτοχρονιά γιορτάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου και η Κίνα μπήκε στη χρονιά της τίγρης τηρώντας την παράδοση που την θέλει να χρησιμοποιεί το δικό της ημερολόγιο για τον υπολογισμό των γιορτινών ημερών. Με βάση αυτό το ημερολόγιο, το 2010 στην Κίνα είναι το έτος 4707.
Η πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και γιορτάζεται με το ανοιξιάτικο φεστιβάλ όπως ονομάζεται το σύνολο των εκδηλώσεων.
Στο Αλσος Τσαογιάγκ, το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ασίας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πεκίνου, η Ελλάδα φέτος κατείχε δεσπόζουσα θέση κατά τη διάρκεια των επταήμερων εορτασμών για το νέο Κινεζικό Έτος.
Το έτος της Τίγρης ξεκίνησε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και επίκεντρο των εορτασμών στην κινεζική πρωτεύουσα ήταν το άλσος Τσαογιάγκ, το οποίο επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες κατοίκων του Πεκίνου. Κεντρικό θέμα των φετινών εορτασμός ήταν ο "Έρωτας", καθώς η κινεζική πρωτοχρονιά συνέπεσε με την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
Στην κεντρική πλατεία του άλσους στήθηκε το "Αιγαιοπελαγίτικο Πάρκο", όπου μια πλειάδα από πίνακες με τις πιο όμορφες ελληνικές παραλίες, στήριξε την ιδέα του "έρωτα", δεδομένου ότι το Αιγαίο Πέλαγος θυμίζει ηχητικά τη λέξη "Αγάπη" στην κινεζική γλώσσα.
Οι επισκέπτες του άλσους ένοιωσαν το μπλε της ελληνικής θάλασσας και τον ρομαντισμό που αποπνέει.
Μέσα στο Αιγαιοπελαγίτικο Πάρκο χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας και «Αθανάσιος Κορφιάτης» του Δήμου Ιστιαίας, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα εκτέθηκαν έργα των Ευβοέων καλλιτεχνών, του γλύπτη Γιώργου Ρέτσα και του Ζωγράφου Βασίλη Χαλκιδιώτη.
Παράλληλα, δε, οι επισκέπτες του πάρκου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Προσφέρθηκαν ελληνικά παραδοσιακά μικρογεύματα με βάση το σουβλάκι.
Στην τελετή των εγκαινίων του Φεστιβάλ ο ήχος της παραδοσιακής ελληνικής καμπάνας των εκκλησιών ήχησε στο Αλσος Τσαογιάγκ από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα κ. Γεωργακέλο, μεταφέροντας ελληνικούς ήχους στο Πεκίνο και τις ευχές των Ελλήνων για το νέο κινεζικό έτος. Η καμπάνα αυτή που είναι το δώρο της Ελλάδας στην Κίνα παρέμεινε στο άλσος Τσαογιάγκ
Το Αιγαιοπελαγίτικο Πάρκο οργάνωσε εξ ολοκλήρου ιδιώτης (Ray Μcgarry) χωρίς να έχει καμιά ευθύνη και κόστος το Ελληνικό Κράτος.
Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου έχοντας εδώ και 4 χρόνια συνεργασία με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ κ. Λι Γιουπίν, συμμετέχει στην οργάνωση της αποστολής της ελληνικής αντιπροσωπείας από πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς που πάιρνουν μέρος στο Φεστιβάλ της Κινεζικής Πρωτεύουσας.
Η πρόεδρος της ΕΣΕΤ κ. Ν. Κομπορόζου αποδέχτηκε πρόταση των διοργανωτών για την συμμετοχή στις εκδηλώσεις της κινέζικης πρωτοχρονιάς του 2011. Με πρόταση του Γραμματέα του ΔΣ της ΕΣΕΤ κ. Γιώργου Κουκουλιάτα στην ελληνική συμμετοχή του 2011, θα συμμετέχουν πολιτιστικοί φορείς και καλλιτέχνες από την Πιερία.