Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ


Κατερίνη 26 Μαρτίου 2010
Θ. Παπαγεωργίου:
Εγκαθίδρυση σχήματος πιστοποιημένης ποιότητας της ελληνικής μυδοκαλλιέργειας

Πρόταση του Βουλευτή Πιερίας προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έναρξη από την Πιερία, του προγράμματος πιστοποίησης της μυδοκαλλιέργειας με αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας προϊόντος

Στην επιστολή του ο κ. Θανάσης Παπαγεωργίου προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί και να καθιερωθεί πανελλαδικά ένα ολοκληρωμένο σχήμα πιστοποίησης, από τη μυδοκαλιέργεια στο ράφι, με κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, ώστε οι εκμεταλλεύσεις – επιχειρήσεις του κλάδου να παράγουν πιστοποιημένο ελληνικό προϊόν με αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας. Έτσι θα υπάρχει διασφαλισμένη ποιότητα και θα αναδειχθεί η ταυτότητα της ελληνικής μυδοκαλλιέργειας.
Ακόμη ο κ. Παπαγεωργίου αφού περιγράφει τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί για την εγκαθίδρυση σχήματος πιστοποιημένης ποιότητας της ελληνικής μυδοκαλλιέργειας, προτείνει να ξεκινήσει η πολιτική εφαρμογή ενισχυόμενης οικονομίας για δύο (2) έτη, στις μυδοκαλλιέργειες του Νομού Πιερίας μέσω του προγράμματος ΕΠΑΛ (Τεχνική βοήθεια).

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Παπαγεωργίου

Κυρία υπουργέ,
Έχοντας ως κεντρική κατεύθυνση τη διασφάλιση της ποιότητας για την ανάδειξη της ταυτότητας της ελληνικής μυδοκαλλιέργειας, είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί και να καθιερωθεί πανελλαδικά ένα ολοκληρωμένο σχήμα πιστοποίησης, από τη μυδοκαλιέργεια στο ράφι, με κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, ώστε οι εκμεταλλεύσεις – επιχειρήσεις του κλάδου να παράγουν πιστοποιημένο ελληνικό προϊόν με αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας
Μέσω ενός εθνικού διακλαδικού σχήματος, δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να ορίσει τον «πήχη» της ποιότητας και τις απαιτήσεις πιστοποίησης, έτσι ώστε να δώσει προστιθέμενη αξία στο μόχθο του παραγωγού, να προστατεύσει το περιβάλλον και να εξασφαλίσει τον καταναλωτή με ποιοτικό και επώνυμο προϊόν.
Η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η ελεύθερη πρόσβαση στο υπό εγκατάσταση σχήμα (πράσινη βίβλος) θα εξασφαλιστεί με τη συμμετοχή συλλόγων φορέων μυδοκαλλιεργητών, του Εθνικού Φορέα Τυποποίησης στον τομέα της αλιείας (Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.) αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης που επιβάλλουν οι διαδικασίες αυτές.
Τα μύδια που θα πιστοποιούνται και θα φέρουν το εθνικό σήμα ποιότητας θα προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες που θα εφαρμόζουν το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO (νέο). Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τυποποίησης θα ακολουθούν τις αρχές ISO 22000, το σύστημα θα υποστηρίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα και το προϊόν θα έχει συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω απαιτήσεις ήδη ελέγχονται σε ορισμένες περιπτώσεις χωριστά, έτσι ο στόχος του όλου εγχειρήματος είναι ο συντονισμός, η καθιέρωση αρμόδιας αρχής πιστοποίησης – επίβλεψης του σχήματος και η απονομή σήματος.

Κυρία υπουργέ,
Για την εφαρμογή των παραπάνω απαιτείται η εκπόνηση ενοποιημένων απαιτήσεων και ενός κανονισμού με τους όρους λειτουργίας του σχήματος πιστοποίησης, περιλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Για την υλοποίηση του όλου έργου απαιτείται η σύσταση ομάδος έργου για την εκπόνηση των ανωτέρω απαιτήσεων και κανονισμών για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.
Σε δεύτερο στάδιο προτείνεται η δημόσια διαβούλευση και σε τρίτο στάδιο, η πολιτική εφαρμογή ενισχυόμενης οικονομίας για δύο (2) έτη, στο Νομό Πιερίας μέσω του προγράμματος ΕΠΑΛ (Τεχνική βοήθεια)
Θανάσης Παπαγεωργίου
Βουλευτής Πιερίας